Hlavní obsah

Ze čtrnácti žalovaných kuplířů uznal soud vinnými čtyři

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za kuplířství odsoudil v pátek Krajský soud v Plzni z původně žalovaných 14 osob čtyři. Zbývající pro nedostatek důkazů zprostil viny. Podle verdiktu dostali po 17 měsících nepodmíněně Yonatan Halbror (54) a Moshe Dasht (52), podnikatelé z Izraele. Odešli také s peněžitým trestem ve výši 100 tisíc korun.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Izraelský podnikatel Yonatan Halbror dostal za kuplířství 17 měsíců a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun.

Článek

Jejich český komplic Karel Csorba (41) dostal podmíněný 14měsíční trest na jeden rok a musí zaplatit 50 tisíc korun. Barmanka Tatiana Boldinová byla odsouzena na rok do vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Ostatním - jednomu Izraelci, dvěma Čechům a sedmi barmankám a servírkám pracujícím v nočních podnicích na Chebsku a Františkolázeňsku soud vinu neprokázal.

Všem žalovaným přitom hrozily dvou až osmileté tresty.

Podle žaloby v letech 2003 až 2005 Halbror jako majitel čtyř nočních klubů v uvedených regionech spolu se svým společníkem Moshe Dashtem organizoval prostituci stovek žen. Jejich nábor organizovali v zemích bývalého Sovětského svazu.

Obžalované ženy jako barmanky a servírky vybíraly peníze za sexuální služby nabízené v klubech a předávaly je majiteli klubů.

Všichni žalovaní ale svou vinu popřeli. Ze všech žen, které v klubech pracovaly, jich vypovídalo nakonec jen sedm.

„Soud měl omezený počet důkazů, všechny barmanky popřely, že by se na provozování prostituce v klubech jakkoli podílely, vina nebyla prokázána ani dalším žalovaným. Stejně tak nebylo prokázáno, že by svědkyně byly nuceny provozovat prostituci násilím. Žaloba také soud nepřesvědčila - vyjma výše jmenovaných čtyř - že by se na kuplířství podíleli,“ uvedl v odůvodnění Přemysl Špicar, předseda senátu.

Rozsudek není pravomocný, neboť státní zástupkyně se proti němu odvolala. Případ tak bude mít dohru u Vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám