Hlavní obsah

Za honičku s tragickým koncem dostal policista půlmiliónovou odměnu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když jeden z pražských policistů před třemi týdny pronásledoval podezřelého bankovního lupiče a po dramatické honičce ho v garážích nákupního centra postřelil do nohy, vysloužil si za statečnost a profesionální přístup od svých nadřízených pochvalu. V úterý k tomu dostal ještě šek na půl miliónu korun, odměnu vypsanou na dopadení pachatele mu vyplatily banky Raiffeisen a eBanka.

Článek

Odhalený lupič na přelomu loňského a letošího roku přepadl šest jejich poboček v Praze. „Chytání zločinců je samozřejmě náplní práce policisty, ale toto byl i s přihlédnutím ke všem okolnostem výjimečný případ, kdy jsme s vyplacením odměny souhlasili,“ řekl k tomu šéf pražské policie Petr Želásko. Narážel tak mimo jiné i na fakt, že honička v centru Prahy skončila tragicky, prchající lupič totiž nakonec spáchal sebevraždu.

„Náš policista ale při zásahu nijak nepochybil, postupoval naprosto profesionálně. Riskoval vlastní život a nedal ozbrojenému pachateli šanci, aby se ztratil v ulicích Prahy,“ poznamenal Želásko. Zároveň doplnil, že oceněný policista slouží deset let, z toho dva roky v hlavním městě. „Přišel k nám ze středních Čech, je velmi skromný a čestný,“ řekl bez dalších podrobností jeho nadřízený s tím, že zhruba třicetiletý policista nestojí o publicitu.

Práci policie ocenil při slavnostním předání šeku i generální ředitel eBanky Martin Kolouch. „Úzká spolupráce mezi policií a bankami při prevenci a odhalování pachatelů přepadení je dle našich i zahraničních zkušeností jediným dlouhodobým účinným opatřením k potírání této trestné činnosti,“ uvedl Kolouch.

Zákrok ještě prověřuje Inspekce ministra vnitra

Honička, která přinesla policistovi výjimečnou odměnu, se stala v sobotu 12. ledna v centru Prahy. Dvaatřicetiletý muž začal před policisty utíkat poté, kdy ho v jedné z heren na Masarykově nádraží v rámci běžné kontroly vyzvali, aby se legitimoval. Původně jim řekl své jméno, ale policisté si přes centrálu ověřili, že je falešné. Když muže požádali o doklad totožnosti, rozběhl se směrem k náměstí Republiky a policejní hlídku začal ohrožovat svou zbraní.

Po několikaminutovém vyčerpávajícím pronásledování se dostal se až do podzemních garáží nedalekého obchodního centra Palladium, kde ho policista postřelil do nohy.

Muž si potom lehl na zem s pistolí přiloženou k hlavě. Podle záběrů průmyslové kamery, policisté muže několik minut přesvědčovali, aby zbraň odložil. Zhruba po čtvrt hodině se ale lupič zastřelil.

Celý zákrok ještě prověřuje Inspekce ministra vnitra. „Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by policista nějak pochybil. Zbraň použil zcela v souladu se zákonem, využil i varovného výstřelu,“ poznamenal k tomu Želásko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám