Hlavní obsah

Otec čtyř dětí se zpovídá z dvojnásobné vraždy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z vraždy svojí družky a jejího milence se od pondělka před ostravským krajským soudem zpovídá jednačtyřicetiletý Zdeněk Hanáček z Moravského Berouna. Motivem zločinu byla žárlivost ve spojení s alkoholem. Rozsudek by měl být vynesen do konce týdne.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zdeněk Hanáček před ostravským krajským soudem vysvětluje, proč ze žárlivosti zavraždil dva lidi.

Článek

Zdeněk Hanáček je rozvedený, s různými ženami má celkem čtyři děti. Poslední dítě, dvouletou holčičku,  přivedl na svět s Miroslavou S., se kterou několik let bydlel v Moravském Berouně. Soužití ale bylo plné konfliktů, protože oba partneři neměli daleko k alkoholu a k nevázanému jednání.

Demonstrativní sebevražda budoucího vraha

"Byla pod vlivem svojí matky, která ji pořád tahala na diskotéky. Slíbila mi třeba, že se vrátí ve tři hodiny v noci, ale přišla třeba až ráno a já jsem kvůli tomu pozdě chodil do práce, protože neměl kdo hlídat naše dítě,“ vypověděl Hanáček.

Pohár trpělivosti přetekl, když Hanáček přišel na to, že si třiadvacetiletá Miroslava našla milence. Loni na jaře se kvůli tomu dvakrát po sobě pokusil o sebevraždu. „Myslel jsem, že si mne tak třeba všimne,“ řekl u soudu na dotaz, proč si podřezal žíly a skončil na několik týdnů v psychiatrické léčebně.

Hned po činu se udal

V osudnou noc 16. června vypil Hanáček velké množství alkoholu a poté, co s několika kamarády prošel několik hospod, zakotvil po půlnoci v restauraci Žumpa, kam zanedlouho po něm dorazila i Miroslava s přítelem. „Opět jsme se pohádali, vynadal jsem jí, že je děvka,“ řekl. Pak odešel domů a než stačil povečeřet, přišla za ním Miroslava. „Říkala, že mi už neumožní stýkat se s dcerou. Přitom dobře ví, jak moc ji mám rád,“ popsal u soudu.

Když žena odešla, po několika minutách se za ní rozběhl a na ulici po vzájemném konfliktu ji pobodal - stejně jako milence, který ženu doprovázel. Nejprve bodl svého soka jednou ránou přímo do srdce, dvě další rány nožem pak utržila jeho žena. Oba zemřeli na místě, další kroky Zdeňka Hanáčka vedly přímo na policii, kde se sám udal.

"Zatmělo se mi před očima. Vůbec nevím, co jsem dělal a na průběh konfliktu si vůbec nepamatuji,“ řekl Hanáček. Hlavní líčení bude pokračovat do konce týdne. Pokud dorazí všichni svědci i soudní znalci, měl by v pátek padnout i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám