Hlavní obsah

Banku vyloupil po ztrátě práce, ženy a smrti dcery

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

I školák by možná vymyslel rafinovanější způsob přepadení banky než dvaačtyřicetiletý Josef Patlejch z Klatov. Ten loni v červenci nejprve zaparkoval auto registrované na sebe před Komerční banku v Dobřanech, a to přímo pod bezpečnostní kamerou. Nijak nemaskován a neozbrojen pak vešel do banky pro lup. Okresní soud Plzeň - jih ho za to potrestal 28 měsíci vězení s podmínečným čtyřletým odkladem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Václav Patlejch u soudu (vpravo).

Článek

U první přepážky přiložil na sklo lísteček se slovy „vydejte bankovky, nechci vám ublížit“ a ruku přitom držel sevřenou v pěst v kapse kabátu jako by imitoval zbraň. Úřednice zrovna telefonovala a pohledem ho nasměrovala k sousední přepážce, přičemž dál narušeně pokračovala v rozhovoru.

Tam už byl lupič úspěšný a pokladní mu vydala přes 40 tisíc korun v drobných bankovkách. „Připadal jsme si v té bance jako komik,“ řekl před soudem muž profesí instalatér, kterého brzy po činu policie dopadla. Ke všemu se přiznal a škodu bance nahradil.

Ztráta zaměstnání, manželky a úmrtí dcery

„Byl jsem zoufalý. Přišel jsme o práci, žena se mnou rozvedla. Měl jsem dluhy, svěřil jsem peníze firmě a přišel o ně. Matka v té době ležela v komatu v nemocnici a já ji chtěl zajistit trochu lepší péči,“ kál se před soudem Patlejch, kterému ještě předtím zemřela tříleté dcera.

Podle jeho slov jednal ve zkratu. „Už jsem nevěděl kudy kam. Zhroutil se mi svět. Doma jsem si napsal ten lísteček a zmuchlal ho do kapsy. Jel jsme do Plzně za matkou. V Dobřanech jsem několikrát objel náměstí a pořád si opakoval, jestli to mám udělat.

Kolegové se vsázeli, kdy ho policie chytí

„Nakonec jsme si dodal odvahy. Žena za první přepážkou telefonovala. Na lístek reagovala pokynem k druhé přepážce aniž by rozhovor ukončila. Tam mě pokladní dala peníze, strčil jsem si je do kapsy a odešel,“ pokračoval ve výpovědi lupič. Tvrdil, že kdyby ho ženy poslaly do háje, tak odešel s prázdnou.

„Po loupeži jsem uvažoval o tom, že se půjdu udat. S mojí postavou a ksichtem jsem věděl, že mě všichni poznají. Policie mě ale předběhla,“ uvedl Patlejch. Jeho fotku v bance, tak jak ji zachytila bezpečnostní kamera, a kterou zveřejnila po loupeži média, měli vylepenou i Patlejchovi kolegové v jeho bývalém zaměstnání.

„Divili jsme se, že policie pátrá po neznámém lupiči, přitom jsme ho všichni jasně poznali. Sázeli jsme se, kdy ho chytnou,“ řekl jeden z nich.

Předsedkyně senátu Drahomíra Regnerová při odůvodnění rozsudku uvedla, že obžalovanému výrazně polehčuje doznání a spolupráce s orgány činnými v trestním řízení.

„Zohlednila jsem i to, že uloupené peníze vrátil a oběma pokladním se omluvil,“ dodala soudkyně. Patlejchovi, který nyní pracuje u německé firmy jako instalatér topenář. Hrozil mut trest od dvou do deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám