Hlavní obsah

Advokát Škrlové se vzdal obhajoby jejího bratra

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

To, co patrně vyšlo najevo při výsleších Barbory Škrlové v tomto týdnu, vedlo zřejmě jejího advokáta Richarda Nováka k rozhodnutí vzdát se zastupování jejího bratra Jana Škrly v takzvané kuřimské kauze. V případu týraných dětí byla Škrlová podle všeho jednou z týraných.

Článek

Novák, který pochybnosti o možném střetu zájmů při zastupování obou sourozenců ještě na začátku týdne odmítal s upozorněním na skutečnost, že jde o dvě různé kauzy, šel nakonec cestou právníka Josefa Kolínského. Ten pracoval ve službách šéfa sekty Josefa Škrly jen do té doby, než se dozvěděl víc o pozadí. Pak na svoji účast v kauze rezignoval. „Jsou věci u kterých nemusím být,“ řekl Právu.

Právu však Richard Novák řekl, že k rozhodnutí ho nepřivedly nově zjištěné skutečnosti v kauze týraných dětí, ale prostá úvaha po rozhovorech s vyšetřovateli. „Sám jsem zatím možný střet zájmů neviděl, ale chtěl jsem předejít možným procesním problémům,“ řekl advokát.

Pokud jde o otázku, kdo ho pro zastupování sourozenců Škrlových najal a zda není „dalším mužem ve službách Josefa Škrly,“ advokát řekl: „Byl to normální postup jako ve všech jiných případech. Loni v srpnu přišla se synem paní Škrlová, složila zálohu a bylo to. V listopadu přišla znovu, tentokrát v kauze dcery Barbory.“

Nový advokát Jana Škrly Zdeněk Jaroš Právu řekl, že se svým klientem ještě nemluvil a nepřevzal dosud ani jeho spis. „Městský soud v Brně mi ho přidělil ex- offo teprve včera,“ řekl Jaroš.

Škrla je stíhán na svobodě

Barbora Škrlová, kterou policejní orgány zadržely v Norsku, kde se skrývala pod identitou chlapce Adama, je obviněna z trestného činu poškozování cizích práv na základě trestního oznámení brněnského Klokánku, kde se vydávala za dívku Aničku.

Současně však figuruje jako klíčová svědkyně v kauze týraných dětí Kláry Mauerové, ve které je stíháno šest osob, mimo jiné i její bratr Jan Škrla, kterému hrozí až dvanáctiletý trest za mučení a omezování osobní svobody. Zatímco obě sestry Mauerovy jsou ve vazbě, Škrla je stíhán na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám