Hlavní obsah

Údaje o pacientech nemocnice byly v parku v koši

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nemocnice České Budějovice řeší závažný problém, který se dotýká ochrany osobních dat pacientů, kteří se tu léčili. Část ze zdravotnické dokumentace, která obsahovala CT snímky oddělení ARO z roku 2002 - 2004 a podle informací Práva zřejmě i jména, rodná čísla a diagnózy nemocných, objevil v odpadním koši v českobudějovickém lesoparku Stromovka náhodný kolemjdoucí.

Článek

„Podíval se dovnitř a našel tu cédéčka, která obsahovala určitou část dokumentů zdravotnického stavu pacientů jako jsou například fotografie z rentgenů,“ potvrdil ve čtvrtek odpoledne Právu jihočeský policejní mluvčí Jaroslav Beran s tím, že policie případ šetří jako nedbalostní delikt pro podezření z neoprávněného nakládání s osobními údaji a daty.

CD byla skartována, myslelo si v vedení nemocnice

Vedení českobudějovické nemocnice, která patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice, o ztrátě citlivých dokumentů až do čtvrtka nic nevědělo. Lékaři se domnívali, že cédéčka byla skartována před zhruba půl rokem, kdy se stěhovalo oddělení ARO do náhradních prostor.

„Stěhovaly se i kubíky různých materiálů a drahé zdravotnické techniky. V sekretariátu byly připraveny materiály ke skartaci. Mezi nimi i CD s CT snímky. Teprve dnes jsme obdrželi informaci, že k jejich skartaci nedošlo. Prostory byly po vystěhování před nástupem řemeslníků v pořádku a nyní se dozvídáme, že došlo s největší pravděpodobností k odcizení krabic s CT snímky,“ píše se mj. ve vyjádření nemocnice, které nemocniční mluvčí Jan Dušek zaslal Právu.

Pacienti pohoršeni, nemocnice podala trestní oznámení

Při telefonickém hovoru pak zdůraznil, že nemocnice si je vědoma závažnosti případu a ihned podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Navíc předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon nechal důkladně prověřit dodržování všech nařízení souvisejících s ochranou dat pacientů.

Ztrátu údajů odsoudili ve čtvrtek odpoledne pacienti, které Právo v nemocnici oslovilo. Lidé jen těžko hledali slova. „Je to nehorázné. Jsem nemocný a z pomyšlení, že si někdo pročítá moji dokumentaci a ví, co mi je, se mi dělá zle. Viník by měl být co nejpřísněji potrestaný,“ uvedl postarší muž.

Únik dokumentů na veřejnost je podle tiskové mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hany Štěpánkové, kterou Právo oslovilo, závažnou věcí. „Jsou to velmi citlivé údaje. Nyní bude záležet na policii, která by měla vyšetřit, zda pochybila nemocnice nebo ne,“ prohlásila mluvčí. Dodala, že v případě pochybení, jí hrozí vysoká sankce. Naposledy byla za únik dat vyměřena pokuta ve výši 1 700 000 korun zdravotnickému zařízení u Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám