Hlavní obsah

Soud ani po 13 letech neuzavřel kauzu policejních bijců

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ani po 13 letech neudělal ve středu plzeňský krajský soud definitivní tečku za případem dvou rokycanských policistů Zdeňka Pihýra (41) a Jaroslava Krafta (37), které státní zástupce žaloval za to, že k smrti ubili opilého řidiče. Soudce Pravoslav Polák verdikt ve středu odročil.

Článek

Městský soud loni v srpnu rozhodl o vině Krafta a za zneužití pravomoci veřejného činitele ho poslal na tři roky do vězení. Pihýra zprostil obžaloby.

"Senát nechce rozhodnutí uspěchat a nechat si na to dost času, aby zhodnotil důkazy," řekl ve středu k odročení Polák.

Opilého řidiče údajně brutálně zmlátili

Kraft s Pihýrem kontrolovali 27. listopadu 1994 v půl jedné v noci u Těškova na Rokycansku pomalu jedoucí vůz. Jeho řidič Josef Šoltys (42) v té době měl více než 2,5 promile alkoholu v krvi. Příkaz zastavit nerespektoval a s autem sjel na cestu na hráz rybníka, ve voze se zamkl.

Když pak konečně z auta vystoupil, podle výpovědi policistů napadl Pihýra. Policisté proto použili donucovací prostředky a muže odvezli na služebnu. Tam ale již ztratil vědomí. Policisté přivolali záchranku, která Šoltyse převezla do nemocnice. Jeho zranění byla ale natolik vážná – měl protržená střeva a slinivku – že i přes okamžitou operaci druhý den ráno zemřel.

Při vyšetřování jeden z policistů přiznal úder do obličeje a druhý úder do hrudi. Popírali ale, že by přitom použili tomfu nebo vedli údery takovým způsobem, jakým popisovala znalkyně mechanismus, kterým bylo poškozenému způsobeno smrtelné zranění.

Stěžejní je vyjádření znalců

Městský soud třikrát oba policisty zprostil viny, pokaždé se ale státní zástupce odvolal a krajský soud věc vždy vrátil zpět soudu nižšího stupně k opětovnému rozhodnutí. Počtvrté už z podnětu odvolacího soudu kauzu soudil senát v jiném sloužení. Ten v srpnu rozhodl o vině jednoho z policistů.

Soudní znalec Tomáš Adámek ve sředu u odvolácího soudu potvrdil, že smrtelná zranění mohla vzniknout v době, kdy Šoltys seděl na zadním sedadle vedle policisty Krafta. Charakter zranění odpovídá velmi silným úderům tomfy nebo lokte," prohlásil znalec. Pihýr v té době řídil auto.

Při určování výše trestu soud přihlédl ke značné době, která od činu uběhla, a proto uložil Kraftovi nepodmíněný trest na samé spodní hranici trestní sazby. Pihýra pak zprostil žaloby. „Není totiž žádnými důkazy prokázáno, že by se na trestném činu podílel,“ dodal Michalec.

Manželka s dcerou poškozeného byly s výsledkem spokojeny. „Jsme rády, že je konec, alespoň doufáme. Vždyť jsme čtrnáct let bojovaly za to, aby soud uznal jejich vinu,“ řekla Šoltysova manželka Dana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám