Hlavní obsah

Extremisty v Plzni chtějí policisté šacovat

– PLZEŇ
Právo, pab

Účastníkům akce pravicových extremistů, kteří chtějí v sobotu pochodovat Plzní, se může stát, že je policisté prošacují od hlavy až k patě. Strážci zákona tak zareagovali na výzvu organizátorů pochodu, kteří doporučili svým příznivcům, aby přišli ozbrojeni.

Článek

„Pokud se někdo chce tohoto shromáždění zúčastnit se zbraní, musí mít zvláštní povolení správního orgánu. Nikdo o žádné povolení nepožádal, takže nikdo by neměl být ozbrojen. Bude-li to nutné a budeme mít podezření, že zbraň u sebe někdo má, tak dojde na osobní prohlídku. Máme na to právo a toho využijeme,“ řekl Právu náměstek krajského policejního ředitele Jaromír Kníže. Podle něj nejde jen o klasické střelné zbraně, ale o vše co „činí útok důraznějším.“

Policisté už jsou si téměř jisti, že během akce radikálů dojde ke střetům s jejich odpůrci. „Ten problém je vlastně už naprogramován. Úředníci nechali rozběhnout více akcí ve stejné době a ve stejném prostoru. Je evidentní, že státní správa ve věci shromažďovacího práva a jeho realizace nevzala v úvahu všechny aspekty těchto akcí a naprogramovala do budoucna nějaký střet, který dnes spadá do roviny policie. Současně a na stejném místě se rozběhnou akce od anarchistů, zástupců židovské obce až po příznivce ultrapravice. Můžeme tedy jednoznačně dopředu očekávat , že k nějakým konfliktům tady musí dojít,“ pokračoval Kníže.

Policisté se tak ještě na poslední chvíli snaží s organizátory jednotlivých akcí vyjednávat například o možné změně termínu či místa. „Se zástupci Židovské obce je to zatím otevřená záležitost. Jsou velmi vstřícní. Do konce týdne nás čeká ještě řada společných schůzek. Chceme, aby vyslyšeli naše názory a společně našli způsob, jak eliminovat veškeré střety s radikály. Na druhé straně chceme každému umožnit realizovat své právo shromažďovací, ale za předpokladu, aby jedna akce nerušila druhou,“ vysvětlil Kníže.

Policisté odhadují, že se do západočeské metropole sjedou stovky přívrženců ultrapravice. Očekává se i účast zahraničních radikálů, kteří se do Plzně svolávají po internetu. Oficiálně chtějí protestovat proti potlačování svobody slova a shromažďování. Odpůrci akce ale tvrdí, že jde o provokaci kvůli spojitosti s předchozím dnem 18. 1., kdy před 66 lety začala deportace plzeňských židů do koncentračních táborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám