Hlavní obsah

Žalobci nesouhlasí s vrácením Krejčířových kauz k došetření

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Státní zástupci nesouhlasí s nedávným rozhodnutím pražského městského soudu, který jim vrátil k došetření dvě z velkých trestních kauz podnikatele Radovana Krejčíře. V pátek proto oba žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) podali proti verdiktu soudu stížnost a tou se nyní bude muset zabývat vrchní soud.

Článek

Právu to potvrdila mluvčí VSZ Irena Válová. Stížnosti by už měly putovat na soud.

Jde o případy půlmiliardového celního úniku jihlavské společnosti M5 a údajného tunelování firmy Technology Leasing. Soud obě kauzy vrátil k došetření především proto, že Krejčíře pobývajícího v Jihoafrické republice nelze považovat a tedy ani stíhat jako uprchlého.

Český podnikatel čeká v JAR na rozhodnutí tamního soudu o svém vydání či nevydání do ČR, už několik měsíců je přitom díky zaplacené třímiliónové kauci na svobodě. Má však omezen pohyb a musí pravidelně hlásit tamním úřadům. Kvůli těmto skutečnostem pražský městský soud nepovažuje Krejčíře již za uprchlého.

Stíhání Krejčíře a spol nezákonné?

Ve věci úvěrového podvodu za 150 miliónů na firmě Technology Leasing navíc městský soud podle informací Práva konstatoval, že stíhání všech šesti obviněných v této kauze včetně Krejčíře bylo zahájeno v rozporu se zákonem a tím prý státní orgány porušily práva obviněných na spravedlivý proces.

Pokud by to byla pravda, musela by policie stíhání všech zrušit a poté je znovu obvinit. Žalobkyně tohoto případu s takovým názorem ovšem nesouhlasí a také proto se rozhodla stížnost podat.

Policii a žalobcům ale soud vytýká také to, že ačkoli byli přítomni soudnímu jednání v JAR, Krejčíře se nepokusili kontaktovat. Přitom český podnikatel měl mít například právo na to, aby jej české úřady vyrozuměly, že se může v závěru vyšetřování obou kauz seznámit s vyšetřovacími spisy a pokud by chtěl, musely by mu to státní orgány umožnit. 

Hrozí jim až 12 let vězení

V kauze Technology Leasing hrozilo Krejčířovi a dalším pěti obviněným za úvěrový podvod ve zločinném spolčení až 12 let za mřížemi. Podle žalobkyně na konci roku 2003 firmu vytunelovali přes úvěr u České spořitelny a mohli tak způsobit škodu až 150 miliónů korun.

V případu M5 obžaloby viní Krejčíře a další tři muže z daňových úniků, za které jim hrozí také až 12 let vězení. Čtveřice podle policie v době od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívala povolení nezajišťovat celní dluh a nemusela tak platit na hranicích hotově clo. Dluh údajně nespláceli ani následně.

Krejčíř je v této kauze obviněn od července 2002. Kromě krácení daní jej policie stíhá i pro podvod, nedovolené ozbrojování a podílnictví. Navíc je v jiných případech podezřelý mimo jiné z přípravy vraždy celníka a jako hlava zločinného spolčení při domnělém pokusu o čtyřmiliardový podvod na státní společnosti Čepro.

Reklama

Související články

V kauze Krejčířova otce policisté pochybili

Důstojníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pochybili při vyšetřování únosu a smrti českotěšínského podnikatele Lamberta Krejčíře (zmizel...

Výběr článků

Načítám