Hlavní obsah

Pražská záchranka na Silvestra ošetřuje hlavně opilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žádná vážná zranění si letošní bujaré oslavy Silvestra v Praze zatím nevyžádaly. V centru hlavního města se sešly tisíce lidí, oslavují hlavně na Václavském a Staroměstském náměstí.

Článek

"V souvislosti se silvestrovskými oslavami máme ke 22. hodině zaznamenáno 11 ošetřených pacientů. Jedná se o pády v opilosti a následné úrazy hlavy, intoxikace alkoholem, v jednom případě byl úraz hlavy způsoben úderem lahve. K vážným zranění nedošlo, nebyl hlášen žádný úraz zábavní pyrotechnikou," sdělila Novinkám mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Hasiči vyjížděli kolem osmé hodiny k zapálenému kontejneru na odpad ve Vídeňské ulici v Praze 12. Požár podle vyšetřovatele hasičů způsobil patrně opilec. Další hořící kontejner měli hasiči hlášen na Košířském náměstí v Praze 5. Vlétla do něj prý sice světlice, ale nezapálila jej. Půl hodiny po osmé zapálila patrně zábavní pyrotechnika trávu v Poljanově ulici v Praze 12. Hasiči ji uhasili, uvedl vyšetřovatel.

Naopak policejní mluvčí Eva Miklíková neměla v souvislosti se Silvestrem hlášen žádný případ, u kterého by museli zasahovat policisté.

Na protialkoholní záchytné stanici se opilci střídali už od rána. I večer tam však zůstávala některá z 15 lůžek neobsazena. Podle tamních lékařů je ale nynější Silvestr z jejich pohledu méně klidný než ten minulý.

Prohlídky na Václavském náměstí 

Oslavy na Václavském náměstí, odkud vysílala svůj pořad "mejdan roku" i televize Nova, provázela přísná bezpečnostní opatření. Lidé se museli podrobit prohlídce bezpečnostní agentury a nechat si zkontrolovat osobní věci i v případě, že chtěli jen projít jeho střední částí. Chodník byl sice volný, avšak ochranka jej uzavírala v blízkosti scény, když tam procházeli umělci, kteří tam zkoušeli.

Lidé se prohlídkám většinou nijak nebránili. "Je to jednou za rok a asi to k tomu patří. Prohledali nás, ale chápeme to. Musí to být v pohodě a v klidu," řekl Jiří Filípek, který se na předsilvestrovskou procházku vypravil s dcerou. Zároveň přiznal, že novoroční přípitek chystá "v klidu domova".

Mnozí lidé vyrazili do centra pro autogram. "Máme fotku s Helenou Vondráčkovou," radovala se Martina z Brna. Zpěvačku požádala o společný snímek, když odcházela směrem do Krakovské ulice. Ochotně pózoval také Petr Muk.

Někteří lidé se do středu města vypravili s krabicemi vína místo skleněných lahví. Mezi diváky byly maminky s kočárky i lidé venčící psy. Nával již tradičně zažily prodejny lahůdek a alkoholu. Přestože již odpoledne se otevřely zvláštní potravinové stánky s občerstvením a klobásami, lidé obléhali fastfoody, bistra i kavárny. Do večerních hodin mnozí spojili procházky s nákupy, aby tak využili povánočních slev. 

Reklama

Výběr článků

Načítám