Hlavní obsah

Policisté znají přibližnou podobu lupiče z chomutovské banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV
Aktualizováno

Policistům speciální operační skupiny pro vyšetřování páteční loupeže v chomutovské pobočce Raiffeisenbank se podařilo sestavit přibližnou podobu jednoho z podezřelých. Trojice mužů je stále na útěku. Za ozbrojenou loupež, střelbu na policistu a únos rukojmí jim hrozí až výjimečný trest. Právu to potvrdila chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková.

Foto: Archiv, Právo

Policistům se podařilo sestavit přibližnou podobu jednoho z podezřelých.

Článek

"Na případu pracujeme, pachatelé jsou na útěku," uvedla mluvčí. Raiffeisenbank vypsala za informace vedoucí k dopadení lupičů půlmiliónovou odměnu.

Policisté se shodují, že profesionalita loupeže, jakou zažilo v pátek v podvečer centrum severočeského města, je na české poměry nezvyklá. Trojice mužů si dokázala sehnat několik střelných zbraní, měla připravenou únikovou trasu, nebála se střílet na policejní auto a dokázala se zbavit pronásledovatelů.

Policisté se shodují, že profesionalita loupeže, jakou zažilo v pátek v podvečer centrum severočeského města, je na české poměry nezvyklá. Trojice mužů si dokázala sehnat několik střelných zbraní, měla připravenou únikovou trasu, nebála se střílet na policejní auto a dokázala se zbavit pronásledovatelů.

"Z jejich jednání bylo zřejmé, že chtějí připraveni ujet za každou cenu. Bylo jim jedno, zda porazí nějakého chodce nebo zastřelí policistu," řekl Právu muž, který je s případem obeznámen. Trojice maskovaných lupičů si během ani ne deseti minut odnesla šest miliónů korun.

Do banky vtrhli kolem 16.15. Viděl je však svědek, který na poslední chvíli ustoupil od dveří do banky, do nichž chtěl vejít. Schoval se mezi zaparkovaná auta a zavolal tísňovou linku 112. Na místo dorazila jako první hlídka městské policie, sídlící jen desítky metrů od banky, která zablokovala autem vchod.

Slehla se po nich zem

Lupiči si však vzali rukojmí, a tak jim hlídka musela uvolnit cestu. Trojice a rukojmí nastoupili do připraveného dodávkového vozu červené barvy a vyrazili na cestu z města. Několik desítek metrů od bankovního domu začali vyhazovat rozbitým zadním okénkem podomácku vyrobené ježky ze skob a několik dýmovnic. Postupně se jim podařilo vyřadit z provozu čtyři policejní auta, nejméně pět civilních a také trolejbus. Zraněni byli také tři policisté.

Nejdál se dostalo auto s posádkou, jejíž člen utrpěl zranění. Policisté pak chtěli zablokovat unikajícím lupičům cestu. Na stavbu zábran neměli dost času, a tak použili služební vůz. Lupiči však po řidiči vystřelili a trefili jednoho z policistů do ramene. Střela roztříštila devětadvacetiletému muži klíční kost, musel se kvůli zranění podrobit operaci.

Lupiči těsně nad Chomutovem dodávku odstavili a zapálili. Z auta vyhodili také rukojmí, které údajně něčím polili. Ohněm se lupičům zřejmě podařilo zahladit stopy, policejní experti však ohořelý vrak stále zkoumají. "Není vyloučeno, že se něco najde," uvedl policista, který si nepřál být jmenován. Z lesa nad Chomutovem pravděpodobně odjeli připraveným náhradním vozem.

Do pátrání se neúspěšně zapojil také policejní vrtulník, ale po lupičích jakoby se slehla zem. "Přestože se pachatelům podařilo uniknout, policie nepochybila. Všechna opatření byla adekvátní situaci," tvrdí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám