Hlavní obsah

Rušičky mobilů ve věznicích zřejmě nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rušičky signálu mobilních telefonů ve věznicích nebudou. Průzkum trhu, který měl vyhodnotit devět systémů na rušení volání, skončil podle serveru Týden.cz neúspěšně. Žádná z firem nepředvedla technologii, která by umožňovala rušit signál mobilních telefonů a zároveň by neporušovala zákon.

Článek

Server se odvolává na zdroj obeznámený s výsledkem průzkumu. Vedení vězeňské služby se k výsledkům a dalšímu postupu vyjádří až v pondělí.

Generální ředitel vězeňské služby Zdeněk Kula potvrdil České televizi (ČT), že signál se ve věznicích nebude rušit plošně. Vedení vězeňské služby se vyjádří k tomu, jak bude postupovat proti zneužívání mobilních telefonů ve věznicích, na pondělní tiskové konferenci. "Každopádně úkol, který nám v této věci uložil ministr spravedlnosti, považujeme za splněný," řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil postup vězeňské služby respektuje, uvedla jeho mluvčí Zuzana Kuncová. "Úkol pana ministra nezněl do konce roku rušit signál ve všech věznicích, ale nabídnout a vytipovat konkrétní řešení," řekla.

Pomoci mají detektory

Podle serveru vedení služby definitivně opustilo představu, že vyruší veškerý signál ve vězeních. Nově prý chce proti mobilním telefonům bojovat pomocí detektorů. "Pokud jde o detektory, v současnosti fungují ve vazebních věznicích, ovšem tam je jiný režim pobytu a pohybu vězňů než ve věznicích pro výkon trestu," podotkl k tomu Káčer.

Postup vězeňské služby při zadávání minulé zakázky na rušičky má do konce roku prověřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli ní odstoupil první náměstek vězeňské služby Zdeněk Kreuzzieger. Policie kauzu vyšetřuje od ledna. Dosud ale nevznesla žádné obvinění.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala. Na pb mont podala vězeňská služba žaloby. Rušení v některých zařízeních nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala. Stát přitom už před rokem zlínské firmě vyplatil přes 18 milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám