Hlavní obsah

Kvůli rušičkám rezignoval náměstek ředitele vězeňské služby

PRAHA

Kvůli nepovedené zakázce na zavedení rušiček mobilního signálu do věznic rezignoval na svou funkci první náměstek generálního ředitele vězeňské služby Zdeněk Kreuzzieger. Novinářům to v pondělí oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Článek

Z jeho slov vyplynulo, že Kreuzzieger je podezřelý z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Pospíšil také uvedl, že generální inspekce ministerstva spravedlnosti zjistila pochybení při této zakázce.

Podle ministra chybovalo nejméně osm lidí včetně šéfa vězeňské služby Luďka Kuly. U tří z nich, včetně Kreuzziegera, je podezření ze spáchání trestného činu. Z trestného činu pletich při veřejné soutěži je údajně podezřelá ekonomická náměstkyně Radoslava Hüttnerová.

Ředitel Kula kauzu prozatím ustál

"Zdůrazňuji, že v tuto chvíli pana ředitele Kulu neodvolávám, řekl na dotaz Práva Pospíšil a dodal, že konečné závěry kontroly budou za měsíc.

Kula řekl, že počítá s tím, že kvůli zakázce na rušičky stihnou personální změny osm až deset lidí z vedení vězeňské služby. Sám vinu nepřipustil, pouze řekl, že jedinou chybou bylo, že do projektu rušiček vůbec šel.

Nejasné výběrové řízení

Nákup rušiček mobilního signálu a detektorů kovu do českých věznic prošetřuje také protikorupční a finanční policie. V tisku se totiž objevily i spekulace o možné korupci. Zakázku dostala firma pb mont, ale v některých věznicích její zařízení nefungovalo. Vedení vězeňské služby proto požaduje vrácení peněz.

Firma pb mont původně vyhrála poptávkové řízení ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle, kde její zařízení fungovalo. Na základě stanoviska právníků a odpovědných orgánů pak byla zakázka na rušicí zařízení v dalších pěti věznicích převedena do utajeného režimu.

Vězeňská služba proto na dalších pět věznic výběrové řízení nevypisovala. Zákon o veřejných zakázkách to umožňuje právě v případě, kdy se věc týká utajovaných skutečností a uveřejnění zadávacích podmínek by mohlo ohrozit jejich ochranu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám