Hlavní obsah

Aktéři v kauze týrání dětí v Kuřimi mohou dostat přísnější tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kateřině Mauerové, Janu Škrlovi a Haně Bašové, kteří jsou obviněni v kauze týrání dětí z Kuřimi, hrozí vyšší tresty než doposud. Nově mohou být potrestáni až 12 lety vězení, zatímco donedávna jim hrozilo maximálně osm let.

Článek

"Podle nových informací se totiž dopustili mnohem závažnější trestné činnosti než se původně předpokládalo," uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství v brně Hynek Olma. Doplnil, že trestní stíhání bylo zpřísněno v listopadu. Neuvedl ale, na základě čeho se kvalifikace zpřísnila.

Kateřina Mauerová a Hana Bašová jsou stíhány za týrání svěřené osoby spáchané formou spolupachatelství. Jan Škrla čelí obvinění ze zbavení osobní svobody a z ublížení na zdraví. Čtvrtý z obviněných je Jan Turek, který až do listopadu byl stíhán pouze za napomáhání k trestnému činu. Podle státního zastupitelství se ale také on dopustil týrání a ublížení na zdraví. Hrozí mu až osm let vězení, tedy stejná sazba jako předtím.

Matce hrozí 12 let

Hlavní obviněnou je matka dvou týraných chlapců Ondry a Jakuba Klára Mauerová, u ní se kvalifikace nezměnila a nadále jí hrozí podle Olmy za týrání a zbavení osobní svobody až 12 let vězení. Podle některých spekulací Mauerová podléhala v názorech na "výchovu" dětí lidem kolem sebe.

V médiích se v uplynulých týdnech objevily zprávy podle nichž bylo týrání dvojice chlapců mnohem brutálnější než se původně uvádělo. Hoši byli uzavíráni do temných prostor, svázaní a nazí. Podle některých informací čelili bití a byli dokonce páleni cigaretami.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékařka potvrdila mučení bratrů z Kuřimi

Jana Zahradníčková, lékařka z brněnského Klokánku, Právu potvrdila, že na tělech Jakuba Mauera (10) a jeho bratra Ondřeje Coufala (8), kteří byli po odebrání...

Otec nesmí vídat týrané syny z Kuřimi

Radek Coufal, otec týraného osmiletého Ondřeje Coufala a desetiletého Jakuba Mauera z takzvaného kuřimského případu, nadále nesmí vídat své syny. Rozhodl...

Výběr článků

Načítám