Hlavní obsah

Policista u soudu zpochybnil obhajobu svého kolegy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V úterý proti sobě stanuli u plzeňského soudu dva policisté, kteří se jako kolegové velmi dobře znají. Vrchní komisař z oddělení obecné kriminality Západočeské policejní správy Vladimír Benc měl jako svědek potvrdit či vyvrátit obhajobu obžalovaného vrchního inspektora oddělení kriminalistické techniky ze stejného pracoviště Miloslava Myslíka.

Článek

Ten stojí před soudem za zneužití pravomoci veřejného činitele, když  jako policejní expert  zpracoval v případu vraždy v Rozněvicích na Plzeňsku odborná vyjádření, která následně coby soudní znalec najatý advokátem zpochybnil. Žádná solidarita mezi kolegy se v soudní síni nekonala. Spíše naopak.

Bencova výpověď Myslíkovi přitížila a jeho obhajoba tak dostala vážné trhliny. Svědek  hned v úvodu uvedl, že o Myslíkových aktivitách pro protistranu neměl ani tušení. „Dozvěděl jsem se to až z médií, když se u soudu začal projednávat případ vraždy v Rozněvicích, který jsem vyšetřoval,“ sdělil Benc.

Podle státního zástupce Myslík v době, kdy jako policista působil při vyšetřování trestné činnosti, řádně neplnil své povinnosti, protože ty skutečnosti, které posléze popsal jako znalec ve znaleckém posudku pro obhajobu, neuvedl v odborném vyjádření pro účely vyšetřování.  

Žalobci vadilo to, že Myslík byl jako expert přítomen vyšetřovacímu pokusu na místě činu a poté jako znalec najatý protistranou upozornil v posudku na nesprávný postup policie během pokusu.

Soud také proto Myslíkův posudek pro obhajobu nepřipustil jako důkaz a Luboše Kovrzka poslal na 11 let do vězení za vraždu manželky, kterou utopil ve vaně a  její smrt se snažil zamaskovat jako úraz elektrickým proudem od zapnutého fénu.  

Reklama

Související články

Experta kriminálky soudí za rozdílné posudky

Na lavici obžalovaných u plzeňského soudu usedl v pátek kriminalistický technik Miloslav Myslík. Žalobce ho viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když...

Výběr článků

Načítám