Hlavní obsah

Lobbista Spyra byl prý v kontaktu s poslancem Tlustým

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Polský lobbista Jacek Spyra má mnoho dobrých kontaktů na různé kontroverzní podnikatele, jakými byli či jsou František Mrázek nebo Tomáš Pitr. Potvrzují se ale informace, že se stýká i s některými vysokými politiky pravice i levice.

Článek

O někdejším šéfovi sekretariátu premiérů Grosse a Paroubka Zdeňkovi Doleželovi už toho bylo napsáno hodně. Nově se však v souvislosti se Spyrou objevuje i jméno někdejšího ministra financí a nyní poslance za ODS Vlastimila Tlustého.

Vyplývá to z výpisu Spyrova telefonu, který pořídila policie poté, kdy letos v květnu polského lobbistu obvinila z pokusu o desetimiliónový podvod na šéfovi Agrofertu Andreji Babišovi.

Spyra: Asi jsme se potkali 

„Dám vědět. Nevím, kdy budu doma,“ napsal Tlustý Spyrovi v SMS letos 18. května, tedy v den kdy Spyra jednal v Agrofertu s Babišem. Byla to jejich poslední schůzka před Spyrovým zatčením z 28. května, při kterém už Babiš osobně nebyl.

„Asi jsme se pak potkali, ale už si to nepamatuji,“ reagoval ve středu Spyra na dotaz Práva, zda se s Tlustým tehdy sešel. Oba přitom bydlí ve stejném městě, ve Slaném.

„Byl jsem členem vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol a on (Spyra) tam byl korunní svědek, který tam opakovaně docházel a já jsem se s ním opakovaně setkal. To je všechno,“ reagoval ve středu zpočátku Tlustý.

Tlustý: Je to možné

Poté připustil, že Spyru viděl i mimo půdu Poslanecké sněmovny, ale vždy prý šlo o Unipetrol a jeho vyšetřování. „Žádné soukromé schůzky nebyly,“ uvedl dále Tlustý.

Na opakovaný dotaz Práva, co říká na zmíněnou SMS, reagoval: „To je možné.“

Na následnou otázku, zda u něj Spyra tehdy v květnu skutečně byl, Tlustý odpověděl: „S tím nemám nic společného...může být. To byly aspoň ale tři, čtyři roky, ne?“

Když mu bylo upřesněno, že šlo o 18. květen letošního roku, Tlustý dodal: „To je blbost, to nemůže být pravda.“

Spyra prý Babiše nechtěl podvést, ale vyprovokovat

Spyra ve středu také poprvé od květnového zatčení a obvinění vypovídal na policii o okolnostech schůzek s Babišem a jeho advokátem Alexejem Bílkem. Zopakoval své dřívější tvrzení, že nešlo o pokus je podvést, ale jen vyprovokovat a ukázat na jejich údajně nekalé aktivity.

„Byla to předem připravená, dá se říci provokace, aby se poukázalo na neobvyklé metody jednání. V žádném případě se nejednalo o pokus o podvod z mé strany na pana Babiše nebo jeho společnosti, a to i z důvodu, že je mi osobně známo, jaké politické zázemí má pan Babiš a také, jak silné je toto zázemí,“ řekl Spyra, který přišel k výslechu na vlastní žádost.

Podle obvinění ale Spyra chtěl na schůzkách Babišovi deset miliónů korun za to, že ho zbaví domnělé chystané kriminalizace v Polsku. Za to mu nyní hrozí až 12 let za mřížemi.

Spyra Právu řekl, že to není pravda. Svědčí prý o tom i fakt, že letos v dubnu obdržel jeho spoluobviněný Tomáš Kejla 150 000 korun na úhradu dokumentů, které měl následně Spyra pořídit pro Babiše v Polsku. Protože se mu ale požadované materiály nepodařilo získat, na jedné ze schůzek s Babišem a Bílkem oznámil, že zmíněných 150 000 korun vrací.

„Kdybych tedy skutečně chtěl po Babišovi nějaké peníze, tak bych si přece těch 150 000 nechal,“ řekl Právu krátce po úterním výslechu Spyra.

Reklama

Související články

Spyrův údajný komplic byl nalezen mrtev

V Praze 10 v Záběhlicích byl ve čtvrtek nalezen mrtev český lobbista a podnikatel Tomáš Kejla, který byl v květnu spolu s polským lobbistou Jackem Spyrou...

Výběr článků

Načítám