Hlavní obsah

Elitní policista byl zproštěn obžaloby z výtržnictví

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Okresní soud v Opavě v pondělí zprostil obžaloby příslušníka ostravské expozitury elitního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Zdeňka Saparu, který stál před soudem kvůli výtržnictví.

Článek

Policejní kapitán byl spolu s dalšími třemi mladíky podezřelý z toho, že loni v září fyzicky napadl na ulici v Hlučíně mladý pár, vracející se z městských slavností. Pouze jeden ze čtyř obžalovaných, David Bochňák, si vysloužil jeden měsíc vězení s podmíněným odkladem na jeden rok.

U ostatních obžalovaných se nepodařilo prokázat, že se na útoku podíleli.

"Svědecké výpovědi nelze hodnotit jako zcela věrohodné," řekl soudce v odůvodnění svého rozsudku. Zproštění obžaloby u tří ze čtyř obžalovaných navrhoval dokonce i státní zástupce ve své závěrečné řeči.

"Státní zástupce je povinen podat obžalobu i v případě pochybností. Teprve když se u soudu ukáže, že pochybnosti trvají, je povinen navrhnout zproštění," řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Sapara soudní verdikt uvítal

"Jsem rád, že i státní zástupce uznal, že jsme se ničeho špatného nedopustili. Myslím, že i Bochňák by se měl odvolat, aby to řešila přestupková komise, protože s útokem nezačal a pouze se bránil," řekl.

Soudní rozhodnutí o zproštění je pravomocné, odsouzený Bochňák si ponechal lhůtu na pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám