Hlavní obsah

Soud odmítl žádost Winkelbauera o obnovu řízení

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středočeský krajský soud zamítl v pátek žádost o obnovu řízení v případu Ladislava Winkelbauera, kterého soudy v roce 1997 poslaly na 23 let do vězení za dvojnásobnou vraždu.

Článek

Winkelbauer, který se nechal během výkonu trestu přejmenovat a nyní užívá příjmení Novák, se cítí nevinný. Nikdy se k vraždám nepřiznal, tragická událost podle něho byla nešťastnou náhodou.

Soud v průběhu dopoledne zamítl další výslechy svědků a důkazy.

Novák se soudu snažil vysvětlit podle něj pravdivé skutečnosti z 20. června 1994, kdy před jeho očima explodovalo auto, v němž tehdy seděli a následkem výbuchu uhořeli Petr Bureš a Jolana Keyřová, dobří známí odsouzeného. "Byla to opravdu nehoda, ale nevím, jak to dokázat. Byl to naprosto šok, ve kterém jsme pak byli několik týdnů," popsal nyní Novák tehdejší situaci.

Policie mu ale před 13 lety neuvěřila. Winkelbauera obvinila z úkladné vraždy s tím, že do vozidla svých přátel nainstaloval výbušninu semtex a pak u Týnce nad Sázavou z druhého auta pomocí vysílačky inicioval výbuch.

Odsouzený od počátku ale jakoukoli vinu popíral a snažil se to dokázat různými způsoby. Nejznámější je jeho útěk s vozidlem eskorty, kterou předtím odzbrojil a nechal s pouty na rukou v lese. Později byl ale dopaden.

Reklama

Výběr článků

Načítám