Hlavní obsah

Za obtěžování dívek stráví lékař 2,5 roku ve vězení

Právo, Novinky, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITOMĚŘICE

Okresní soud v Litoměřicích v pátek odsoudil dětského lékaře Ivana Drnka na 2,5 do vězení za sexuální obtěžování mladých dívek. Jeho obhájce Tomáš Sokol požadoval zproštění obžaloby. Soudci Drnkovi také zakázali provozovat lékařskou praxi.

Článek

Obžaloba vinila Drnka, že jako lékař dětského oddělení litoměřické nemocnice obtěžoval v letech 2004 a 2005 devět pacientek, přičemž třem z nich tehdy ještě nebylo 15 let. Poškozené se ve výpovědích shodly, že při měření tlaku lékař údajně pokládal jejich ruku do svého klína.

Při masážích zad pak některým z nich údajně strkal svůj penis do jejich rukou volně položených na masážním lůžku. Jednu dívku prý před masáží uspal. Když se probudila, byla zcela nahá. Drnek taková nařčení odmítal, přiznal se jen k pohlavnímu styku s šestnáctiletou pacientkou, ke kterému však došlo po vzájemné dohodě.

Na začátku týdne vypovídaly u soudu dvě dívky, kterým v době jejich pobytu v nemocnici bylo již 18 let. Za jejich obtěžování proto nebyl stíhán. Obě popsaly své nepříjemné zkušenosti s lékařem, když jim měřil tlak a dělal masáž.

Drnek veškerá obvinění od začátku procesu popíral. Přiznal se jen k pohlavnímu styku se šestnáctiletou pacientkou, ke kterému však došlo po vzájemné dohodě. Lékařův advokát Tomáš Sokol žádal pro svého mandanta úplné zproštění obžaloby.

Tvrdil, že dívky rozvířily kauzu uměle, když si o Drnovi vyprávěly jako o úchylákovi. Soud se snažil přesvědčit také o tom, že některé léky mohou vyvolat u pacientů sexuální halucinace.

Soud dal zapravdu obžalobě, Drnka uznal vinným v deseti z jedenácti bodů žaloby. "Znalci z oboru psychologie vyloučili jakýkoliv komplot dívek, když výpovědi dívek označili za věrohodné," uvedla předsedkyně senátu Alexandra Šetková, která Drnkovy činy označila za společensky vysoce nebezpečné.

"Zneužil svého postavení lékaře. Poškozené dívky, které byly často vážně nemocného, ho vnímaly jako autoritu. Svým jednáním, kterého si musel být vědom, jim způsobil trauma a deprese," dodala.

Drnek, který se odmítl k rozsudku vyjádřit, v litoměřické nemocnici již nepracuje. Na základě informací, které zazněly u soudu, mu vedení zařízení dalo letos na jaře výpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám