Hlavní obsah

Soud zrušil desetiletý trest pro vražedkyni manžela

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kamila Velikovská ze Zlínska byla ve čtvrtek propuštěna z věznice ve Světlé nad Sázavou, kde si odpykávala desetiletý trest za vraždu manžela. Uložil jí ho letos v únoru Vrchní soud v Olomouci, jeho rozsudek však nyní zrušil Nejvyšší soud. Jeho mluvčí Petr Knötig Právu v pátek pouze potvrdil propuštění Velikovské z vězení, další podrobnosti nemůže komentovat.

Článek

"Nejméně dva týdny může trvat písemné vypracování odůvodnění rozsudku. Veřejně se mohu vyjádřit až po jeho doručení příslušné dotčené osobě," vysvětlil.

Vzhledem k tomu, že advokát Velikovské podal k Nejvyššímu soudu dovolání, je pravděpodobné, že rozsudek olomouckého soudu byl zrušen a spis by měl být doplněn o nové důkazy. Na svobodě by měla Velikovská zůstat do dalšího projednávání své kauzy v Olomouci.

Vražda jako vysvobození

Žena zastřelila v květnu 2005 dvěma ranami z pistole manžela, který ji dvacet let surově týral, ponižoval a izoloval od ostatního světa. Nejprve byla odsouzena rok po činu Krajským soudem v Brně k osmi letům vězení pod dolní, desetiletou hranicí trestu. Předseda senátu Miroslav Novák to tehdy odůvodňoval tíživými skutečnostmi. Velikovská byla několikrát v nemocnici s pohmožděninami způsobenými tyranem.

"Lituji toho, co se stalo, ale bylo to pro mne vysvobození. Žila jsem dvacet let v manželství připomínajícím věznici Alcatraz. Teď jsem konečně svobodná," řekla po prvním rozsudku Velikovská. Vrchní soud jí však dva roky přidal. Shledal, že šlo o připravovanou vraždu. Přitížilo jí, že mrtvé tělo odklízela s dalšími osobami.

Nechtěný dotyk spouště

Velikovský podnikal. Žena na něj osudný večer koncem května čekala s oznámením, že odchází i se dvěma dcerami ve věku kolem dvaceti let. Manžel otevřel láhev vína, že si oba promluví. Pohádali se, žena šla pro zbraň, kterou již nějaký čas měla schovanou po zvláště brutálním manželově útoku.

Manžel byl podle ženy zbraní překvapen, přesto si ženu dobíral. Přiblížila se k němu a namířila mu na hlavu. Hlaveň byla od spánkové kosti na deset centimetrů. Prý se nechtěně a letmo dotkla spouště a ozval se výstřel. Byly nakonec dva, Velikovský na místě zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vraždu manžela si odsedí osm let

Dvě díry v hlavě manžela přivedly v pátek před senát Krajského soudu v Brně 40letou Kamilu Velikovskou ze Zlína, kterou soudci za vraždu manžela Pavla z května...

Výběr článků

Načítám