Hlavní obsah

Advokátka Urbanové podala trestní oznámení v kauze Čunek

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kontroverzní zlínský podnikatel Roman Vaškůj má další problém. Nejenže je kvůli snaze pomoci vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi trestně stíhán pro pokus ovlivnit korunní svědkyni Čunkovy kauzy Marcelu Urbanovou. Teď ho zřejmě policisté budou prověřovat i kvůli možnému zločinnému spolčení.

Článek

Právě pro tento trestný čin na něj v pondělí podala trestní oznámení advokátka Urbanové Klára Veselá-Samková. Odeslala ho ostravské pobočce protikorupční policie, která šetří Vaškůjovy dřívější aktivity vůči hlavní svědkyni v Čunkově již skončeném případu.

"Učinila jsem tak poté, kdy média citovala prohlášení Vaškůje o tom, že nabízení úplatku bylo cílenou provokací na paní Urbanovou. Pokud je tato jeho výpověď pravdivá, mohlo by to znamenat, že založil zločinné spolčení za účelem kompromitace paní Urbanové. V tom případě by se tedy jednalo o trestný čin účast na zločinném spolčení," řekla Právu advokátka.

Vaškůj podle médií tvrdí, že chtěl Urbanovou přimět, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala. O uplácení podle něj nemůže být řeč, celou akci prý připravil jako provokaci.

Policie Vaškůje a jeho dalšího komplice však viní z toho, že Urbanové nabídli za změnu výpovědi v domnělé korupční kauze Jiřího Čunka 750 000 korun jako "odškodnění za problémy" a další libovolnou částku.

Za zločinné spolčení vyšší trest

Vaškůj je v této věci od března stíhán z podplácení, nadržování a přípravy křivého obvinění. Za to může skončit ve vězení až na pět let.

Pokud by však byl skutečně stíhán za zločinné spolčení, hrozilo by mu až 10 let za mřížemi. Navíc se tak může pozdržet i nynější policejní vyšetřování Vaškůje kvůli údajnému pokusu ovlivnit Urbanovou. Státní zástupce, který má věc na starosti, přitom minulý týden prohlásil, že policie by mohla vyšetřování tohoto případu dokončit do konce září.

Veselá-Samková nyní žádá, aby policisté zjistili, "z jakého důvodu se právě Vaškůj rozhodl ke zdiskreditování Urbanové, v čím zájmu se tak dělo, případně na čí objednávku".

Advokátka v této souvislosti žádá kriminalisty, aby prověřili, zda Vaškůj nepůsobil jako policejní agent. Chci vědět, zda tato provokační akce směřující proti paní Urbanové nebyla řízena orgány činnými v trestním řízení," upřesnila Veselá-Samková. O svém trestním oznámení informovala i přerovské zastupitelství, které Vaškůjovu kauzu dozoruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám