Škody však nijak výrazně neovlivní provoz v jednom ze šesti závodů potravinářského giganta. Informoval o tom generální ředitel Hamé Leoš Novotný. "Provoz nebyl přerušen a do budoucna není ohrožen. V žádném případě nejsou ohroženy dodávky výrobků Hamé do tržní sítě," konstatoval Novotný.

Požár postihl skladovací prostory společnosti. Jeho příčinou byla podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka pravděpodobně závada na elektroinstalaci. "Vyšetřovatelé odebrali několik vzorků, které podrobí zkoumání k potvrzení nebo vyvrácení této stanovené verze. Případ je nadále v šetření," sdělil mluvčí.

Likvidace požáru trvala až do večera

Zásah hasičů trval od pátečního rána až do večerních hodin. Postupně odklidili přes šedesát plně naložených palet s potravinovými konzervami, především s kuřecím masem, fazolemi a krémem Májka. Další stovky palet byly zasaženy kouřem z požáru. Samotné ohnisko se záchranářům podařilo lokalizovat zhruba za šedesát minut. Hasiči se při zásahu pravidelně střídali a pracovali s dýchacími přístroji, na každém kroku je doprovázel hustý dým.

"Aby se podařilo oheň uhasit, museli se záchranáři lopatami prohrabávat přes hromady potravinových výrobků v konzervách. Na jednom místě došlo k poškození střechy montované haly, čehož jsme využili k hašení i odvětrávání skladu za podpory přetlakové ventilace," poznamenal Mitáček.

Nebezpečí hrozilo nejen ze zakouřeného ovzduší, ale i ze země. Teplo v expedičním skladě natolik nahřívalo konzervy, že začaly doslova vybuchovat. Ke zranění však naštěstí nedošlo.

Po celou dobu zásahu hasičů pomáhali i pracovníci společnosti Hamé, kteří s vysokozdvižnými a paletovými vozíky a s dýchacími přístroji půjčenými od záchranářů vyváželi zboží z haly.