Hlavní obsah

Za vraždu kolegy z práce dostal dvanáct let

Právo, Novinky, jbs, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Až patnáct let vězení hrozilo jednašedesátiletému Stanislavu Matouškovi za to, že podle obžaloby zavraždil pětatřicetiletého Otomara Beránka, svého kolegu ze zaměstnání. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej ve středu potrestal vězením o tři léta kratším.

Článek

Pro tento trestný čin je to spodní hranice zákonné sazby. Soudci vzali v úvahu polehčující okolnosti, jako například předchozí řádný Matouškův život. "Čin nijak neplánoval, učinil jej v okamžitém afektu. Na druhou stranu byl v té době příčetný a mohl své jednání ovládnout," řekl předseda soudního senátu Miroslav Mjartan.

Okamžitě zemřel

Tragédie se stala letos 22. ledna v areálu elektrárny v Opatovicích n.L. na Pardubicku. Matoušek napadl Beránka po předchozím konfliktu pod vlivem alkoholu. Zavíracím nožem jej nejprve bodl do levé strany hrudníku a pak ho bodl do krku. Rány způsobily Beránkovi devastující zranění v oblasti krku a muž zemřel dřív, než mu mohla být poskytnuta pomoc.

Dosud netrestaný Matoušek u soudu tvrdil, že si na událost nepamatuje, ale připustil, že pachatelem je on. "Ve vazbě jsem o tom přemýšlel a nedovedu si vysvětlit, co mě k tomu vedlo. Často do mě rýpal, trvalo to delší dobu. Byla to ode mě pitomost," řekl u soudu.

Oslava šedesátin nadřízeného

Jeden ze svědků při slyšení řekl, že sice neviděl samotný začátek konfliktu, ale když přiběhl na místo, spatřil Matouška, jak sedí u ležícího Beránka, řeže jej do krku a křičí, že mu uřízne hlavu.

"Myslím, že Beránek už byl po smrti. Vrhli jsme se s ostatními na Matouška a drželi jsme jej, než přijela policie. Mezi tím vyhrožoval podřezáním i nám," uvedl. Na dotaz, kde se vzal na pracovišti alkohol, jiný svědek odpověděl, že jejich vedoucí montér slavil šedesátiny a rozdával přípitky.

Soud Matouškovi také uložil povinnost podrobit se protialkoholnímu léčení. Musí rovněž zaplatit rodině své oběti odškodnění v celkové výši přes 670 tisíc korun. Rozsudek zatím není v právní moci, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám