Hlavní obsah

Soud osvobodil kurdského lékaře Uzunoglua

– PRAHA

Odvolací pražský městský soud v úterý osvobodil kurdského lékaře a podnikatele Yektu Uzunoglua. Zrušil tak rozsudek obvodního soudu, který mu v březnu uložil za vydírání a mučení jednoho cizince podmíněný trest dva roky vězení se zkušební dobou na pět let. Obžaloby z mučení dalších dvou mužů ho zprostil již prvoinstanční soud.

Článek

Případ se vleče již od roku 1994, kdy policie našla v kanceláři patřící Uzunogluově firmě zmučeného Turka Gürkena Gönena. Podle původního rozsudku pachatelé mučili Gönena proto, aby mlčel o Uzunogluových podezřelých aktivitách. Také mu údajně ukradli věci a fotografovali ho nahého, aby ho mohli kompromitovat. Film a věci policie našla u obžalovaných.

Uzunoglu to od začátku označoval za nesmysl. Tvrdil, že by mu mohla řada svědků potvrdit jeho alibi, ale orgány činné v trestním řízení je řádně nevyslechly. Uzunoglu je přesvědčen, že se v jeho případě jedná o spiknutí policie, státního zastupitelství i soudů. Podle něj se tyto orgány navzájem kryjí.

Soud označil výpověď poškozeného za nedůvěryhodnou

V odůvodnění osvobozujícího rozsudku soud konstatoval, že původní verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4 padl za údajné vydírání a omezování osobní svobody, přestože činy formulované v obžalobě by ukazovaly spíš na loupež.

Soud navíc označil za naprosto nedůvěryhodnou výpověď poškozeného Gönena. Svědek prý opakovaně svou výpověď měnil. Zatímco na záčátku řízení v 90. letech ještě tvrdil, že ho Uzunoglu ohrožoval pistolí, v pozdějším stádiu se o tom už nezmiňoval.

Tím padla celá obžaloba, neboť Gönen byl jejím jediným svědkem.

Uzunoglu bude žalovat stát

Kurdský lékař chce nyní na státu vymáhat odškodnění za chybné výkony justičních orgánů. Jeho advokát Vladimír Jablonský upozornil, že stát může škodu, kterou podle něj bude muset zaplatit, vymáhat na těch, kteří ji způsobili, tedy policistech i státních zástupcích.

Spolu s Uzunoglem byli obžalováni další tři muži. Jeden již zemřel, další dva se nepodařilo nalézt. Také je pražský městský soud osvobodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Uzunoglu opět u soudu

Obvodní soud pro Prahu 4 začal ve čtvrtek opět řešit 11 let starý případ německého podnikatele kurdského původu Yekty Uzunogla. Je obžalován, že mučil v roce...

Výběr článků

Načítám