Hlavní obsah

Kurdský lékař Uzunoglu dostal za mučení podmínku

Právo, Novinky, ČTK, ads, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kurdský lékař Yekta Uzunoglu byl ve čtvrtek odsouzen za podíl na mučení tureckého novináře. V případu, který se táhne již dvanáct let, zazněly ve čtvrtek závěrečné řeči a soudci vynesli verdikt. Lékař dostal dvouletý trest s podmínkou na pět let.

Článek

Podle soudců není v případu, který se táhne tak dlouhou dobu, možné uložit trest nepodmíněný. Uzunoglu rozsudek ihned napadl a označil ho za fašistický. Uvedl také, že si tohoto soudu neváží. Proti verdiktu se na místě odvolal, případem se tak bude v odvolacím řízení zabývat pražský městský soud.

Uzunoglu je připraven obrátit se i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Další dva lidé, souzení spolu s Uzunogluem, byli soudem na deset let vyhoštěni z České republiky. V Česku se však nezdržují.

Vleklý případ

Případ začal v roce 1994, kdy policie našla v kanceláři patřící Uzunogluově firmě zmučeného Gönena. Podle soudu pachatelé mučili Gönena proto, aby mlčel o Uzunogluových podezřelých aktivitách. Také mu údajně ukradli věci a fotografovali ho nahého, aby ho mohli kompromitovat. Film a věci policie našla u obžalovaných.

Uzunoglu to považuje za nesmysl. Podle něho mu může řada svědků potvrdit jeho alibi, ale orgány činné v trestním řízení je prý řádně nevyslechly. Gönen údajně v ČR páchal trestnou činnost a pracoval jako policejní agent. Z toho podle Uzunoglua vyplývá, že zřejmě odhalil praktiky zločinecké skupiny, která se jej chtěla zbavit.

Žalobce chtěl trest v délce vazby

Státní zástupce lékaři navrhoval trest v délce vazby, ve které Uzunoglu strávil 31 měsíců. Podle žalobce se jedná o extrémně komplikovaný případ, s jakým se orgány činné v trestním řízení do té doby nesetkaly.

Spolu s Uzunoglem byli obžalováni další tři muži. Jeden již zemřel, další dva se nepodařilo nalézt. Sám Uzunoglu je přesvědčen, že se v jeho případě jedná o spiknutí policie, státního zastupitelství i soudů. Podle něj se tyto orgány navzájem kryjí.

Soudního líčení se ve čtvrtek zúčastnil také protikomunistický aktivista Jan Šinágl, který byl kvůli svému chování vyveden justiční stráží.

Reklama

Související témata:

Související články

Omluva Uzunogluovi má viset na webu ČT 5 let

Česká televize (ČT) se musí omluvit podnikateli Yektovi Uzunogluovi a vyplatit mu 100 000 korun za to, že ho na svých internetových stránkách nazvala mafiánem....

Uzunoglu opět u soudu

Obvodní soud pro Prahu 4 začal ve čtvrtek opět řešit 11 let starý případ německého podnikatele kurdského původu Yekty Uzunogla. Je obžalován, že mučil v roce...

Výběr článků

Načítám