Hlavní obsah

Školáci si na mobil nahráli brutální mlácení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nový případ šikany, která vyústila v brutální fyzické napadání čtrnáctiletých spolužáků na školních toaletách, vyšetřuje tentokrát ostravská policie. Na případ upozornili ředitelku Základní školy Dětská v Ostravě-Porubě rodiče jednoho z žáků na základě krátkého videa, které se mezi žáky rozšířilo pomocí mobilních telefonů.

Článek

Na šokujícím videozáznamu čtrnáctiletý žák školy postupně s takzvaným boxerem v ruce napadá tři o rok starší žáky devátého ročníku pěstí do obličeje. Videonahrávka, kterou podle všeho pořídil kamarád agresivního žáka, nese název Respekt.

Jeden z žáků školy, který ji dostal na svůj mobilní telefon, ukázal záběry koncem minulého týdne doma rodičům a ti je v pondělí předali ředitelce školy, která hned zalarmovala policii.

"Měli jsme strach, že si zavolá svoje kámoše," řekl novinářům jeden z mlácených žáků hokejové třídy. I přes hrozivě vypadající brutální útok nebyl nikdo z bitých žáků zraněn.

Videonahrávka přesto šokovala všechny, kdo ji viděli. "V dosavadní praxi jsme se s takovou brutalitou ještě nesetkali," sdělil porubský místostarosta Petr Jedlička (ODS).

Útočník dostane trojku z chování

Podle ředitelky školy Boženy Zedkové nejde o klasickou šikanu, ale spíše o dlouhodobě špatné vztahy mezi skupinou žáků hokejové třídy a další partou žáků. Dodala, že podobný incident už škola ve spolupráci s policií řešila loni na podzim. "To se ale odehrálo mimo školu v parku za poliklinikou," doplnila ředitelka.

Žák z videonahrávky podle ní s téměř stoprocentní jistotou dostane trojku z chování. "To je největší trest, který mu můžu dát. V úvahu by přicházelo i přeřazení na jinou školu za souhlasu rodičů. Pochybuji, že by ale některý z ředitelů jiných škol takového žáka chtěl," dodala s tím, že útočník dosud nebyl problémovým žákem.

"Před dospělými se chová slušně. Když jsem video pustila jeho mamince, řekla mu, že pokud bude ještě jednou u něčeho podobného přistižen, dá ho do pasťáku," dodala ředitelka.

Podle  policie pravděpodobně nebude případ kvalifikován jako trestný čin a i kdyby byl, pachatel nemůže být vzhledem ke svému věku potrestán. "Přijali jsme oznámení od ředitelky školy, dnes probíhá šetření na místě. Podle prvotních informací se bude jednání kvalifikovat jako přestupek," řekla bez bližších podrobností mluvčí policie Ilona Branžovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám