Hlavní obsah

Krejčíř požádal o tlumočníka, mohlo by to zdržet soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jihoafrická strana údajně na podnět uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře nečekaně požádala české velvyslanectví v zemi, aby pro Krejčíře zařídila tlumočníka z angličtiny do češtiny. Informovala o tom v úterý televize Nova. Podle ní to může výrazně ovlivnit zahájení středečního soudu, který má rozhodovat o Krejčířově vazbě.

Článek

Nova uvedla, že české ambasádě v Jihoafrické republice (JAR) se až do úterního odpoledne tlumočníka sehnat nepodařilo. Nelze proto podle Novy vyloučit, že středeční soud bude odročen. České velvyslanectví v JAR připouští, že může jít o obstrukci ze strany Krejčíře, dodala televize.

Soud by měl ve středu rozhodnout o tom, zda vyhoví české žádosti o vazbu na Krejčíře, jehož jihoafrické bezpečnostní složky zadržely před více než týdnem poté, co přicestoval ze Seychelských ostrovů přes Madagaskar do jihoafrického Johannesburgu na falešný pas. [celá zpráva]

Na Seychelách se Krejčíř s rodinou ukrýval skoro dva roky před českou justicí. Krejčířova rodina si před několika lety koupila seychelské občanství.

Seychelský občan Krejčíř prý neumí anglicky

České ministerstvo spravedlnosti minulý týden požádalo, aby Krejčířova jihoafrická vazba byla prodloužena na 40 dnů, během nichž vypracuje žádost o jeho vydání. [celá zpráva] Podnikatelův právník požádal o propuštění na kauci.

Nova uvedla, že o zajištění tlumočníka z angličtiny do češtiny požádal před středečním soudním jednáním údajně sám Krejčíř, protože prý nerozumí anglicky. Krejčíř přitom dosud tvrdil, že je seychelský občan a s Českou republikou nechce mít nic společného.

Jihoafrická policie se prý poučila z chyb českých kolegů

Podle Novy jihoafrická policie tají, ve které policejní stanici Krejčíř je. V souvislosti se středečním soudem se prý chystají mimořádná bezpečnostní opatření.

"Určitě to nebude vypadat jako při té domovní prohlídce v Čechách, kde se (Krejčíř) pohyboval, jak chtěl, a uprchl," řekl Nově superintendant jihoafrické policie Vishnu Naidoo. Narážel tím na fakt, že Krejčíř v roce 2005 uprchl české policii ve chvíli, kdy v jeho černošické vile a za jeho přítomnosti prováděla domovní prohlídku.

Krejčířův obhájce se spoléhá na skutečnost, že jihoafrická vláda nedávno pozastavila veškeré vydávání podezřelých osob. Tento krok souvisel s případem amerických manželů, kteří bojovali proti svému vydání do USA. Česká policie a český zastupitelský úřad jsou však přesvědčeny, že Krejčíř vydán bude, protože v jeho případě jde o jinou mezinárodní smlouvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám