Hlavní obsah

Muž vykázaný za násilí se vrátil domů a zabil družku

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEŠICE

Životem zaplatila za svou snahu ukončit několik měsíců trvající týrání ze strany svého partnera devětatřicetiletá žena ze Želešic na Brněnsku. Muž, který byl policií z domu před několika dny vykázán, se v sobotu vrátil a družku zabil nožem. Podle mluvčího policie Brno-venkov se pak pokusil útect ze země.

Článek

Asi před patnácti dny policisté muže vykázali z domu. Na základě žádosti ženy, která požádala o pomoc před týráním ze strany druha, začali policisté prověřovat rodinné vztahy právě pro podezření na domácí násilí.

"Zjistili jsme, že problémy v jejich domácnosti byly již nejméně půl roku, na policii se ale žena obrátila teprve v polovině dubna. Bylo vydáno předběžné rozhodnutí a devětadvacetiletý cizinec, partner ženy, byl vykázán z domu," řekl Právu tiskový mluvčí policie okresu Brno-venkov Aleš Mergental.

Do čtvrtka bylo vše v pořádku

Klid v domě trval do čtvrtku, kdy se druh, původem ze Sýrie, vrátil do domu. Porušením rozhodnutí o vykázání z domu se policisté znovu zabývali a cizince odvezli na služebnu. "Muž byl zatčen, převezen do cely, bylo mu sděleno obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí a v sobotu ráno byl propuštěn na svobodu," dodal mluvčí.

Podle mluvčího Krajského státního zastupitelství v Brně Hynka Olmy před tím státní zástupkyně navrhla, aby byl případ řešen ve zkráceném řízení. V těchto případech musí soud rozhodnout, zda je nutná vazba. Soudkyně, která se případem zabývala, rozhodla o tom, že se uskuteční řádný proces s tím, že pachatel bude stíhán na svobodě. Hlavní líčení stanovila na 16. května a poučila cizince o tom, co mu hrozí, když se znovu vrátí domů.

Postup, který byl v souladu se zákonem, nakonec stál týranou ženu život. Syřan v sobotu kolem osmnácté hodiny opět přijel k družce a zavraždil ji. Vražednou zbraní byl zřejmě nůž.

Pět hodin po činu policie vraha zadržela

Policisté vraha zadrželi pět hodin po činu. Pomohla jim technika. Termovize postavu muže zjistila v prostoru mezi Mikulovem a Sedlecem na Břeclavsku. Podezřelý měl podle názoru policie namířeno směrem k rakouské hranici. Krajská policejní mluvčí Jana Šípková v neděli Právu potvrdila zadržení cizince. "Policisté požádají soud o uvalení vazby," uvedla mluvčí. Pokud soud uzná Syřana vinným, může jej poslat za mříže až na patnáct let.

Zavražděná žena je první, koho ani statut vykázání trýznitele z domu neochránil. Možnost zakázat násilníkovi vstup do domu je novinkou legislativy, která platí od začátku letošního roku. Ustanovení zákona využila policie již v desítkách případů.

Z porušení zákazu se zodpovídají první vykázaní lidé, dokonce včetně ženy, která svého partnera přijala domů. Případ ze Želešic ale ukázal, že ani statut vykázání nemůže oběť domácího násilí zcela uchránit. Pokud se trýznitel rozhodne vrátit, je mu jeho oběť vydána napospas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám