Hlavní obsah

Kubice nemá být stíhán, potvrdila prověrka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Postup dozorového státního zástupce Michala Zachystala při vyšetřování tří policistů kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy byl správný. Právu to ve čtvrtek řekl Martin Omelka, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze. Znamená to, že rozhodnutí nižších instancí netrestat policisty, kteří vypracovali tzv. Kubiceho zprávu, bylo správné. Správná byla i žádost Zachystala o odposlechy v kauze.

Článek

Městské státní zastupitelství minulý týden ukončilo dohledovou prověrku vyšetřovacího spisu případu Kubice a spol. týkajícího se policejních důstojníků.

"V postupu nižšího státního zastupitelství (Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1) nebyla shledána pochybení, a to i v otázce navrhovaných odposlechů," podotkl Omelka s tím, že tak bylo definitivně uzavřeno prověřování příslušníků policie v Kubiceho kauze.

Zachystal výsledkem prověrky ve svůj prospěch není překvapen. "Očekával jsem to, protože jsem považoval a nadále považuji svůj postup i postup inspekce za správný, zcela v souladu se zákonem a odůvodněný," reagoval na výsledky prověrky Zachystal.

Prověrku chtěl Paroubek

Městští zástupci k prověrce přistoupili z podnětu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který si stěžoval na to, že nikdo z policistů v případu Kubice nebyl obviněn, přestože to loni na podzim navrhla Inspekce ministra vnitra.

Státní zástupce ale v prosinci návrh inspekce odmítl a rozhodl se nikoho z policistů nestíhat. Věc pak předal ke kázeňskému řízení náměstku policejního prezidenta pro trestní řízení Františku Snopkovi, který následně nikoho nepotrestal.

Inspekce požadovala obvinit celkem tři policisty - šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a jeho dva podřízené Hynka Vlase a Jaroslava Hrušku, a to ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. V případě soudní dohry by jim hrozilo až deset let vězení.

Všichni tři policisté spolu loni v květnu předstoupili před poslance Výboru pro obranu a bezpečnost s takzvanou Kubiceho zprávou o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a spojení s některými politiky. Utajovaný dokument ale ještě týž den unikl do médií a následně začala inspekce vyšetřovat tento únik i informace, s kterými v Kubiceho zprávě policisté přišli.

Odposlechy prý v pořádku

Kvůli svému prověřování pak pracovníci inspekce postupně požádali o odposlechy celkem 46 lidí. Kromě některých politiků včele se současným ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) či poslancem Janem Vidímem (ODS) ale byli mezi odposlouchávanými i lékaři, advokáti a dokonce i děti.

Mnoho politiků i médií tento postup inspekce, státního zástupce Zachystala i soudce, který odposlechy nařídil, kritizovalo. "Státní zástupce postupoval správně, když se podepsal pod návrh na nařízení odposlechů," uvedl k tomu Omelka.

Vesecká chce i tuto prověrku přezkoumat

Omelka uvedl, že výsledky dohledové prověrky obdrželo kromě Zachystalova úřadu také Vrchní státní zastupitelství v Praze i Nejvyšší státní zastupitelství, stejně tak závěry zamíří i tomu, kdo prověření inicioval, tedy k Paroubkovi. Ten byl ve věci údajným poškozeným a podával kvůli Kubiceho zprávě trestní oznámení.

Jak Právo zjistilo, s nynějšími závěry prověrky se nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká nespokojila a chce je ještě prověřit. "Nyní se výsledky zmíněné prověrky na Nejvyšším státním zastupitelství přezkoumávají. Pokračuje tak kontrola skončené věci, její závěry ještě nemáme," řekl Právu vedoucí sekretariátu Vesecké Josef Pavlík.

Vyšetřování civilistů pokračuje

Nyní už tedy pokračuje ve svém vyšetřování pouze protikorupční policie, která ještě stále zjišťuje, zda se nedopustil trestného činu v souvislosti s únikem Kubiceho zprávy někdo z civilistů. Inspekce v této věci podezřívala především ministra vnitra Ivana Langera (ODS) či novináře, který prý utajovanou Kubiceho zprávu zveřejnil. Vyšetřovatel případu ale o konkrétních jménech odmítl zatím hovořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledky odposlechů v kauze Kubice? Nula

Pracovníky Inspekce ministra vnitra, kteří loni v rámci vyšetřování úniku tzv. Kubiceho zprávy "napíchli" 46 lidí včetně několika dětí, nyní čekají...

Komise ke kauze Kubice zřejmě vznikne

Zřízení speciální parlamentní vyšetřovací komise kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy zřejmě dostane nakonec přece jen zelenou. Přestože poslanci...

Kubiceho zpráva podle premiéra pomohla ČSSD

Premiér Mirek Topolánek pronesl v nedělních Otázkách Václava Moravce několik takřka šokujících výroků. Uvedl, že aféra s Kubiceho zprávou pomohla ČSSD...

Výběr článků

Načítám