Hlavní obsah

Bývalá správkyně Zbrojovky u soudu zkolabovala

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Otázka na akademické tituly se stala osudnou bývalé správkyni konkurzní podstaty brněnské Zbrojovky Iloně Strmiskové. Ta v úterý stanula před brněnským městským soudem. Jakmile jí tento dotaz státní žalobkyně položila, Strmisková se zhroutila. Do soudní síně musela přijet záchranka, poté si pro Strmiskovou přišel její manžel.

Článek

Verdikt nad bývalou správkyní, která je obžalovaná za údajné vytunelování bývalé zbrojařské firmy a hrozí ji až osm let vězení, se zatím odkládá na neurčito. Předtím, než Strmisková zkolabovala, před soudem přibližně pětačtyřicet minut vypovídala - tvrdila, že udělala vše pro to, aby firmu zachránila.

Ilona Strmisková na sebe poprvé upozornila před zhruba čtyřmi lety, kdy se zjistilo, že neoprávněně používá akademické tituly inženýrky ekonomie a doktorky práv. Soud ji poté zprostil funkce správkyně ve Zbrojovce Brno, kde působila od roku 2003. Poté ji začali stíhat jihomoravští kriminalisté pro porušování povinností při správě cizího majetku, neoprávněný zásah do práva k domu, bytu či nebytovému prostoru a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Žaloba jí nyní klade za vinu, že rozprodávala výrobky Zbrojovky za třetinovou cenu, firma tak mohla přijít o 186 tisíc korun. Podle policie připravovala bývalá správkyně prodej dalších zbraní. Pokud by tak učinila, mohla Zbrojovka přijít až o 7,5 miliónů korun. Tomu se však Strmisková brání - tvrdí, že zbraně nebyly kvalitní a skončily by ve šrotu.

S prodejem zbraní za nízké ceny měl Strmiskové pomáhat také soudní znalec Pavel Ryšavý, který s exsprávkyní usedl na trestní lavici.

Zbrojovka Brno se dostala do konkurzu před zhruba čtyřmi lety, nyní se o prodej podstaty firmy stará správce Martin Kopčil. Pohledávky převyšující 480 milionů korun přihlásilo zhruba 80 věřitelů. Prodáno je už vše, kromě ochranných známek firmy. Areál zkrachovalé brněnské Zbrojovky v lednové dražbě získala holdingová společnost J za rekordních 707 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám