Hlavní obsah

Neznámý útočník v Hradci napadl zdravotní sestru

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Neznámý muž napadl v noci na pondělí zdravotní setru Marcelu Čechákovou, která měla službu na královéhradecké pohotovosti. Vrhl se na ní v okamžiku, kdy mu odemkla vstupní dveře.

Článek

"Stalo se to asi ve dvě hodiny v noci. V práci jsem byla od sedmi večer a služba byla do té chvíle překvapivě klidná. Zazvonil zvonek, ale přes interkom nikdo nekomunikoval. V takovém případě vás normálně napadne, že venku je někdo, kdo může být ohrožen na životě a nutně potřebuje pomoct. Šla jsem ke dveřím, odemkla jsem a ten muž se na mě bez varování vrhl," popsala zdravotnice svůj dramatický noční zážitek.

Následovala kráká potyčka a ženě se útočníka podařilo vytlačit z mezidveřního prostoru. "Byl menší než já a myslím, že nebyl příliš fyzicky zdatný," řekla. Muž se dal na útěk, ale sestra při střetu utrpěla osm krvavých škrábanců v obličeji a pohmožděniny. Její kolegové okamžitě volali policii, jenomže násilníkovi se podařilo zmizet ve tmě.

Marcela Čecháková je zkušená zdravotnice. V oboru pracuje přes patnáct let a útočník na ní působil dojmem, že je toxikoman a doufal, že si na pohotovosti vynutí vydání drogy. "Pohyby, mumláním a celkovým vystupováním vypadal jako někdo, kdo má silné abstinenční příznaky. Jsme pracoviště, kde skladujeme opiáty a nebyl by to první nemocný toxikoman, který by nás přišel požádat o pomoc. Když přijdou a svěří se, že berou opiáty, není problém napsat lístek a odeslat je na vyšší pracoviště. Pomohli jsme takhle už spoustě lidem, jenže tenhle člověk zvolil špatný způsob k domluvě," poznamenala.

Nová bezpečnostní opatření

Vchod do budovy, kde je pohotovost umístěna, je hlídán kamerovým systémem, který ale nemá záznamové zařízení. "Kamera ho zabírala spíše z profilu. Aby mu bylo vidět do tváře, musel by se natočit a to se mu evidentně nechtělo. I z toho usuzuji, že to u nás zná, že tam nebyl poprvé. Ale mě nebyl vůbec povědomý," uvedla sestra.

Aby se na příště zamezilo podobnému riziku, přijala pohotovost okamžitě bezpečnostní opatření. "Ten člověk se v první chvíli nechoval vůbec agresivně, takže jsem nepovažovala za nutné, aby ke dveřím šel se mnou někdo z kolegů. Sloužila jsem noční i v sobotu a otevírala jsem třiadvaceti pacientům. Ale teď jsme dostali od vedení doporučení nechodit ke dveřím sami. Do budoucna by se měl vylepšit kamerový systém a zdokonalit zavírání venkovních dveří. Bohužel, musíme se přizpůsobit tomu, že lidé jsou stále agresivnější," dodala Čecháková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám