Hlavní obsah

Soud musí zjistit, kdo při smrtelné nehodě řídil auto

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Už druhý mladý muž stojí od pondělka před Okresním soudem ve Frýdku-Místku kvůli tragické srážce s nákladním vlakem v Bystřici na Frýdecko-Místecku, při které v dubnu 2004 zemřely dvě dívky a třetí utrpěla těžká zranění se ztrátou paměti. Vpředu seděli dva opilí dvacetiletí mladíci a nikdo z nich se nehlásí k tomu, že by seděl za volantem.

Článek

Státní zástupce po nehodě nejprve obžaloval Martina Šuchmu, soud ho ale loni na jaře zprostil na základě nového znaleckého posudku, který neprokázal, že by za volantem seděl právě on. Vzápětí policie obvinila Šuchmova kamaráda Marka Szkanderu, který podle původního znaleckého posudku seděl na místě spolujezdce.

Szkandera, který původně v kauze figuroval jako svědek, je tedy od pondělka v nové roli obžalovaného. "Za volantem jsem neseděl, to vím jistě. Ale vypovídat nebudu," řekl Szkandera u soudu. Že by automobil řídil, popírá i Šuchma. "Byl jsem opilý, téměř na nic se nepamatuji. Vím ale, že jsem si sedl na místo spolujezdce a neřídil jsem," řekl Šuchma.

Z trojice dívek přežila jen jedna

Tragická nehoda se stala 10. dubna 2004 na železničním přejezdu, kde auto zůstalo stát. Oba mladí muži, kteří seděli vepředu, z auta utekli těsně předtím, než do něj narazil vlak v rychlosti šedesát kilometrů v hodině. Dvě dívky masakr nepřežily, třetí utrpěla vážná zranění.

Nevidím na pravé oko, neslyším na pravé ucho. Trpím závratěmi," řekla u soudu dívka, která přežila. Po viníkovi, pokud ho soud zjistí, požaduje pět miliónů korun.

Stěžejní význam v případu budou mít znalecké posudky. Jeden znalec nejprve došel k závěru, že řídil Šuchma. Jeho obhájce si ale nechal vypracovat další znalecký posudek, který došel k závěru, že řídil Szkandera. Tento názor nakonec podpořil i první znalec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám