Hlavní obsah

Soud zpřísnil tresty skinům za tažení noční Ostravou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za násilnické tažení noční Ostravou v listopadu 2005, při kterém byl bezdůvodně a zákeřně zbit náhodně procházející ostravský policejní důstojník Josef Pravda a několik dalších lidí, zpřísnil ostravský krajský soud tresty dvěma přívržencům neonacistického hnutí skinheads.

Článek

Pětkrát trestanému recidivistovi Ivanu Bogdanovi z Orlové, který původně dostal 22 měsíců, odvolací senát zvýšil trest na 2 roky a 10 měsíců. Milanu Honkyšovi z Bohumína, který byl soudně trestaný už počtvrté, zvýšil původní osmnáctiměsíční trest na plné dva roky nepodmíněně.

Spoluvinu dalších dvou obžalovaných Benedikta Váchy a mladistvé V. T., kteří se podle policie na mlácení a kopání bezbranných lidí v ostravských ulicích podíleli a okresní soud je původně zprostil obžaloby, bude muset soud první instance znovu přehodnotit.

"Extremistická trestná činnosti si zasluhuje přísné potrestání," komentoval verdikt odvolacího soudu spokojený státní zástupce, který se právě pro mírným trestům odvolal.

Po fotbale řádili

Tři čerstvě plnoletí mladíci a jejich sedmnáctiletá kamarádka se dostali před soud kvůli tomu, že po skončení televizního fotbalového přenosu, který sledovali v restauraci, surově zbili a zkopali v ostravských ulicích minimálně sedm náhodně potkaných lidí. Kromě policisty Josefa Pravdy také redaktora Lidových novin Jana Krále. Několik z nich skončilo v nemocnici s rozsáhlými pohmožděninami a tržnými ranami.

"Následky nebyly sice nějak závažné, ale způsob provedení byl jednoznačně zákeřný," řekla při prvním rozsudku soudkyně Olga Mandáková k odsouzení Bogdana a Honkyše, kteří jsou dnes jako jediní ve vazbě.

Vácha a mladistvá V. T. byli okresním soudem původně zproštěni pro nedostatek důkazů. Podle odvolacího soudu bylo ale vyhodnocení obžaloby nesprávné. Vácha a V. T. vyslechli verdikt s kyselými úsměvy a během zdůvodňování rozsudku se mezi sebou vesele bavili tak, že jedna z přísedících pohrdavá gesta nevydržela a hlasitě bouchla do stolu se slovy: "Mohli byste toho nechat, nebo jste to tady pojali jako zábavu?"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám