Hlavní obsah

Za drogový byznys v borské věznici padl osmiletý trest

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je libo heroin, pervitin nebo marihuanu? Tak takový sortiment měl v nabídce pro spoluodsouzené vězeň Miroslav Komberec. Za rozsáhlé drogové kšefty přímo ve věznici v Plzni na Borech mu nyní plzeňský soud prodloužil pobyt za mřížemi o osm let.

Článek

Do výnosného byznysu byl zapleten také  dozorce Tomáš Forman, který je v odděleném trestním řízení stíhán za zneužívání pravomoci veřejného činitele a  nedovolené šíření drog. Případ jasně ukázal, že šuškandy o šíření drog v přísně střežených věznicích jsou realitou.

Komberec si odpykává deset let za násilné delikty. Už byl blízko svobody,  trest mu měl vypršet  na jaře 2008. Teď vyjde ven nejdříve v roce 2016. "Přísun drog měl pravidelný. Objednával je přes  své známé v civilu pomocí ilegálně drženého mobilního telefonu.  Tito lidé pak drogy posílali  do Formanem pronajaté poštovní schránky. Odtud je dozorce vyzvedával a pronášel do věznice. Obžalovaný potom přímo v cele narkotika sáčkoval na jednotlivé dávky a prodával spoluvězňům po pětistovce za desetinu gramu," uvedla soudkyně Lenka Prýcová. 

 Kombercův byznys, během kterého si přišel na statisícové částky, utnula koncem roku 2003 až velká policejní razie ve věznici. K jeho odhalení pomohla více méně náhoda. "Obstaral si mobilní telefon, který byl odposloucháván v souvislosti s připravovaným ozbrojeným přepadením vězeňské eskorty s cílem osvobodit  arménského vězně," upřesnila Prýcová.

Svědci vypovídali

Většina svědků z řad vězňů vypovídala proti  Kombercovi u soudu v utajení. Svalnatý  vězeň  připomínající postavou Sylvestera Stalloneho má totiž pověst nemilosrdného bijce a už v průběhu vyšetřování se pídil po tom, kdo proti němu svědčil. Těmto lidem pak posílal motákem výhružky. "Drogy jsem dostával při návštěvách od příbuzných," tvdil Komberec před soudem a spolupráci s dozorcem popřel. Forman během celého trestního řízení odmítal vypovídat. Pouze sdělil, že u vězeňské služby už nepracuje a že se živí jako hutník v plzeňské Škodovce. Žalobce jo ještě viní z toho, že vězňům tajně donášel na celu  kromě drog ještě alkohol a různé pochoutky. 

Jeden z utajených svědků, který vystupoval  pod jménem  Josef Novotný a který bydlel s Kombercem na cele,  řekl soudu, že Komberec z cely normálně telefonoval mobilem. To potvrdil například i Kombercův kamarád a podnikatel  Tomáš Horák z Karviné. "V noci mi několikrát telefonoval. Chtěl si se mnou jen tak pokecat.," uvedl Horák do svědeckého protokolu.

Rozsudek není pravomocný. Komberec i státní zástupce se proti němu odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám