Hlavní obsah

Za vraždu manželky hrozí muži až výjimečný trest

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Až výjimečný trest hrozí sedmačtyřicetiletému Jiřímu Toncarovi, který letos 28. června brutálně ubil k smrti svoji o rok mladší manželku Janu v Římově na Českobudějovicku. Muž se v pondělí před soudem ke svému činu přiznal.

Článek

"Je to hrozné, co jsem udělal, je to strašné, ale v tu chvíli jsem se neovládl," uvedl ve své výpovědi plačící Toncar před senátem táborské pobočky českobudějovického krajského soudu.

Podle státní zástupkyně Daniely Přibylové Toncar zavraždil svoji ženu, která se s ním chtěla rozvést, zvlášť surovým způsobem v úmyslu získat majetkový prospěch. Důkazy navíc naznačují, že mohl mít vraždu dopředu naplánovanou.

Ve své výpovědi v podstatě potvrdil verzi žalobkyně o průběhu incidentu. Při hádce muž statné postavy svoji drobnou ženu napadl tak, že upadla na zem. Pak se k ní sklonil a bil ji pěstí do hlavy a mlátil ji také kamenem či cihlou. Žena zemřela na zhmoždění mozku. Pak ženě oblepil hlavu páskou a zabalil její tělo do igelitu. Nejprve je schoval v hospodářské části domu, poté tělo na statku zakopal.

Pak odjel do obchodního domu, kde tvrdil, že manželka zmizela, když šla vybírat peníze z bankomatu. Policisté po ženě vyhlásili pátrání, pak ale začali podezírat z vraždy Toncara. Muž se k vraždě přiznal, policistům ale tvrdil, že tělo vhodil do Římovské přehrady. Tam posléze potápěči náhodně nalezli tělo jiného zavražděného muže. Mrtvolu matky dvou dětí objevili policisté až 7. srpna na dvoře mlýna.

Majetek jako možný motiv

"Podle mě to měl připravené, čekal, že mu zůstane veškerý majetek," řekl novinářům otec zavražděné ženy Jaroslav Pšenička.

Rozsudek by měl padnout ve čtvrtek. Přitěžující okolností bude s největší pravděpodobností nejen motiv vraždy, ale i způsob, jakým Toncar manipuloval s tělem a snažil se tak podle všeho zakrýt svůj čin.

Přesun mrtvoly čtrnáct dní po vraždě vysvětlil před soudem tím, že se snažil pro manželku najít důstojnější místo k odpočinku. Před tím ji umístil pod hromadu stavební suti a místo poléval dezinfekcí a posypával pepřem, aby zmátl policejní psy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám