Hlavní obsah

Dolejší už nešéfuje odboru závažné hospodářské kriminality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jaroslav Dolejší, jeden z nejznámějších českých státních zástupců, byl v úterý odvolán z funkce ředitele šestého odboru na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Tento odbor se zabývá nejzávažnější hospodářskou kriminalitou.

Článek

 Informaci Právu potvrdil sám Dolejší, důvody ale nechtěl sdělit.

"Je to pravda a tečka. Dál to komentovat nebudu," uvedl Dolejší, kterého k pondělí 4. prosince odvolal jeho přímý nadřízený vrchní státní zástupce Jiří Kulvejt.

"Spadá to do jeho (Kulvejtových) kompetencí. Důvodem odvolání je prostá obměna v této řídící funkci, nic většího v tom nehledejte. Nevztahuje se to k žádné události, úkonům či věcem, nešlo ani o žádné konkrétní pochybení pana Dolejšího," komentovala odvolání ředitele 6. odboru mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Doplnila, že Dolejšího místo v tuto chvíli není nikým obsazeno, o jeho nástupci Kulvejt ještě nerozhodl. O dalším působení odvolaného ředitele Válová zatím nic neví, prý to záleží na rozhodnutí Dolejšího. "Pokud bude chtít, může zůstat na vrchním státním zastupitelství, ale je možné, že má i další nabídky," dodala Válová.

Jméno známého státního zástupce figurovalo například v kauze uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Ten tvrdil, že mu dal Dolejší při prohlídce jeho vily pas, aby mohl utéct do zahraničí.

Kontroverzní podnikatel dokonce ve své knize tvrdí, že poskytl Dolejšímu a jeho kolegovi Vladimíru Trýznovi v minulosti úplatek.

Nakonec ale policie dospěla k závěru, že podezřelý státní zástupce se na úniku nijak nepodílel. Vyšetřovatelé uvedli, že Krejčířovi měla pomáhat manželka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám