Hlavní obsah

Zloděj, který utekl policii, je za mřížemi

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/LOUNY

Šestnáct dní si užíval svobody osmnáctiletý Jiří Gauder z Potvorova na Plzeňsku, který 10. listopadu utekl kriminalistům při cestě od soudce do vazby. Mladíka zadřeli v neděli policisté na severu Čech. Měl smůlu, poznal ho policista, který s ním měl v minulosti co do činění.

Článek

"Při běžné kontrole si ho všiml jeden z členů policejní hlídky, jak prochází Žateckou bránou v Lounech. Protože ho osobně znal z dřívější doby, kdy ho vyšetřoval za majetkové delikty a věděl, že je v celostátním pátrání, tak zasáhl. Mladíka bez problémů zadržel a po ověření totožnosti byl eskortován do věznice v Litoměřicích," řekl Právu Tomáš Krupička z Okresního policejního ředitelství v Lounech.

Gauberovi, kterého soudce poslal za mříže, aby nepokračoval v trestné činnosti, se podařilo zbavit se strážců na dvoře budovy soudu, kde si předtím vyslechl vazební ortel. "Obviněného, který měl na rukou pouta, doprovázeli dva kriminalisté.

Když za sebou přecházeli úzkou dřevěnou lávku přes výkop na dvoře, mladík strčil do policisty, který ho držel za rukáv, a ten spadl dolů. Než stačil jeho kolega zareagovat, pachatel zmizel ve tmě," popsal podrobnosti útěku mladého zloděje kovů Josef Aubrecht z policejního ředitelství Plzeň-sever.

Oba kriminalisté byli bezprostředně poté postaveni mimo službu. Po nucené pauze se v pondělí vrátili zpět do práce. "Už pominuly důvody k tomu, aby museli být postaveni mimo službu. Podle dosavadního výsledku šetření inspekčních orgánů to vypadá, že jejich jednání nebude kvalifikováno jako trestný čin a případ zřejmě skončí u mne na stole s návrhem na kázeňské potrestání," řekl okresní policejní ředitel František Mynařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám