Hlavní obsah

Zpřísňovat se teď nebude. Vláda počká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím zpřísňovat opatření nebude. Počká, jak se bude vyvíjet epidemiologická situace. České televizi to řekl vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

Foto: ČTK

Karel Havlíček

Článek

Podle informací Novinek měla vláda v pondělí jednat například o omezení pro hromadné akce či o prodloužení vánočních prázdnin.

Ve hře bylo také zavedení povinnosti nošení ochranných pomůcek ve školních třídách či pravidelné testování ve firmách dvakrát týdně.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ke zvažovanému zpřísňování ve školách uvedl, že by mělo cenu uvažovat o rouškách ve výuce tehdy, pokud by to vedle škol mělo platit i pro volnočasové a sportovní aktivity.

Další zpřísnění ve hře: omezení akcí, delší prázdniny i roušky ve třídách

Koronavirus

Udržovat ve školách stejné kolektivy s rouškami a zároveň umožnit potkávání různých lidí při sportu bez roušek by podle něj pro brzdění epidemie postrádalo smysl.

Epidemiologická situace v České republice by mohla být podle vládních špiček na svém vrcholu a počty nakažených by mohly začít postupně klesat.

To naznačují data z minulého týdne. Třeba hodnota reprodukčního čísla R, které ukazuje, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je pod jedničkou a klesá. Za sobotu i neděli bylo na hodnotě 0,89.

Na podobně nízkých hodnotách bylo naposledy na přelomu letošního července a srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám