Hlavní obsah

Záhada v Berchtesgadenu: Okres je tři měsíce v uzávěře, počty nakažených vůbec neklesají

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bad Reichenhall

Zemský okres Berchtesgadener Land se nachází už plné tři měsíce v přísném lockdownu. V reálu to ovšem nemá absolutně žádný efekt. Oblast se potýká s vysokou mírou nákazy koronavirem. V týdenním sledovaném období je to kolem 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel, píše server týdeníku Focus. Proč tomu tak je, nedokáže nikdo vysvětlit.

Foto: Profimedia.cz

Berchtesgaden

Článek

„Šrouby se musejí utáhnout,“ řekl zemský rada Bernhard Kern (CSU), když v říjnu začaly razantně stoupat počty nakažených. V říjnu se dostal sledovaný ukazatel na úroveň 272,8 nakažených na 100 tisíc obyvatel. To byl signál pro úřady, aby od 20. října zavedly přísný lockdown.

Merkelová chystá ještě přísnější lockdown

Koronavirus

Uzavřely se školy, školky, restaurace, nemohly se konat žádné akce, služby omezily své činnosti a lidé se mohli pohybovat jen do vzdálenosti 15 kilometrů od svého bydliště. „Jinak to nejde,“ prohlásil bavorský premiér Markus Söder.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V krematoriu v německé Míšni se kupí rakve s oběťmi coviduVideo: Reuters

Původně měl tento stav trvat jen dva týdny, nyní jsou z toho tři měsíce. Výsledný efekt se ovšem nedostavil ani po dvou týdnech, ani po třech měsících.

Navzdory přísné uzávěře se 9. ledna dostal ukazatel na úroveň 348 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. V prosinci přitom klesl na 110 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. V úterý úřady oznámily, že se údaj dostal na úroveň 183,1 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Nikdo nedokáže vysvětlit, proč se situace za tak dlouhou dobu nezlepšila. Zemský rada Kern se domnívá, že lidé nedbají na opatření a vedou stejný život jako před pandemií. Kern připomíná, že na začátku uzávěry restauratéři a lidé z dalších postižených oborů podali žaloby na přísná protikoronavirová opatření a pokusili se jimi zvrátit uzávěru. To se jim nepodařilo, ale zřejmě nařízení bojkotují. Podle Kerna někteří odmítají nosit roušky.

Bez Čechů se zhroutí naše zdravotnictví, varuje saský premiér

Koronavirus

Šířící se nákazu nelze připsat na vrub turistice. Ta v oblasti zcela utichla. Policie pouze během vánočních svátků vrátila zhruba 50 skialpinistů, kteří dorazili do oblasti z Rakouska. Od 12. ledna jsou navíc v oblasti jakékoliv výlety zakázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám