Hlavní obsah

Žádná tragédie, přesně naopak. Británie zcela rozvolnila a čísla padají dolů

– Londýn

Vrchol v počtu nových případů nastal v Británii 16. července, kdy bylo detekováno 54 674 případů. A zdálo se, že by se mohly naplnit scénáře vládní vědecké poradní agentury SAGE. Ta tvrdila, že by mohla Británie mít v létě sto tisíc případů denně, přičemž v krizovém scénáři to mělo být až čtvrt milionu. Místo toho ale čísla klesají, v úterý jich bylo 23 511, sedmidenní průměr klesl za poslední týden o 38 procent.

Článek

Definitivní rozvolnění od 19. července platí pro Anglii. Skotsko ve stejný den část opatření rovněž uvolnilo, stále ale platí omezení setkávání či sezení u stolu. Zbylé restrikce chce skotská vláda zrušit k 9. srpnu, Wales už k 7. srpnu. Severní Irsko postupuje pomaleji, tento týden například částečně otevřela divadla. V jedné domácnosti se smí nově sejít maximálně 10 lidí.

Vzhledem k inkubační době covidu-19, která činí v průměru pět dní a lidé se obvykle nechají testovat až poté, co se u nich projeví příznaky, je však jasné, že vliv posledního rozvolnění se ještě nemohl na číslech výrazně projevit.

V Británii prudce klesají počty nově nakažených

Koronavirus

„Aktuální pokles v Anglii je skvělou zprávou, ale také je záhadný vzhledem k postupnému uvolňování opatření,“ upozornil v listu The Financial Times virolog z Univerzity v Leedsu Stephen Griffin.

Konec lockdownu se do denních čísel nakažených poprvé promítne až na konci tohoto týdne.
James Naismith, Oxfordská univerzita

Profesor James Naismith z Oxfordské univerzity zase vyhlíží 21. srpen, kdy se podle něj skutečně ukáže, jaký efekt zrušení opatření mělo. „Konec lockdownu se do denních čísel nakažených poprvé promítne až na konci tohoto týdne,“ vysvětlil.

„Hodně vědců, včetně mě, očekávalo, že konec lockdownu způsobí nárůst případů. Na druhou stranu, už jsme se mýlili předtím a určitě se ještě zmýlíme... Tohle je nová nemoc, o které se každý den učíme něco nového,“ dodal Naismith.

Statisíce lidí v karanténě

I premiér Boris Johnson zůstává opatrný a upozorňuje, že z poklesu nejde dělat předčasné závěry a že vláda bude velmi opatrná.

Současně vyzval lidi, kteří se dostali s nakaženými do kontaktu, aby skutečně dodržovali samoizolaci, i když mnohým tento postup vadí a navíc brzdí ekonomiku. Jen za poslední týden poslala trasovací aplikace do karantény přes 607 tisíc Angličanů.

Británie řeší kvůli karanténám nedostatek zboží v obchodech. Vláda zavádí výjimky

Koronavirus

Je ale možné, že právě tento systém pomohl zbrzdit šíření epidemie i přesto, že řada lidí, zejména těch mladších, si aplikaci upozorňující na setkání s nakaženým raději vymazala.

Přitom právě mezi mladými lidmi je nejvíce nenaočkovaných a nejvíce se mezi nimi nemoc šíří, v Británii se očkují až lidé starší 18 let.

Podle nejnovějších dat britského statistického úřadu je vlivem nižší proočkovanosti ve skupině 25 až 44 let více hospitalizovaných než ve skupině 45 až 74 let.

Přestože se další vývoj šíření koronaviru nedá předpovědět, už nyní je jasné, že se nenaplnily prognózy expertů ze SAGE o sto tisíci případech za den.

„Když jsem slyšel o takovémto nárůstu, nevěřil jsem tomu,“ řekl listu Financial Times profesor medicíny Východoanglické univerzity Paul Hunter. „Bylo to přestřelené, protože jsme už viděli, že epidemie delty se dostává do roviny,” dodal.

Co způsobilo pokles křivky?

Zatím ale není úplně jasné, proč počty nakažených klesají. List The Guardian uvedl i další možnosti, jednou z nich jsou školní prázdniny, kdy se děti nepotkávají ve školách.

Hrát roli v tom ale může i to, že se s uzavřením škol snížil počet testovaných dětí, neboť bez testů nejsou na „papíře“ žádné nové případy. Celkově počet testů za poslední týden poklesl o 13 procent.

Někteří experti se domnívají, že k současnému poklesu křivky nakažených mohl přispět také konec fotbalového Eura.

Data totiž ukazují, že po každém zápase anglického národního týmu došlo k mírnému nárůstu případů. Důvod je jednoduchý, Angličanům se na letošním šampionátu dařilo, a lidé si tak zápasy chtěli užít s přáteli.

Nejde ani tak o stadiony jako spíše o oblíbené pivní zahrádky, ve kterých se na malém prostoru a bez roušek scházely stovky lidí, často mnohem více, než pravidla povolovala.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený Boxpark v londýnském Croydonu

Po každém zápase vystřelily počty nakažených zejména v kategorii mužů ve věku 15 až 44 let, což naznačuje, že Euro šíření viru opravdu napomohlo. Týden po posledním zápase Anglie, tedy po finále, pak celková křivka nakažených začala padat.

Britský statistický úřad odhaduje, že protilátky má 92 procent dospělých Angličanů. Jak ale dodává list The Guardian, pozitivní test na protilátky automaticky neznamená imunitu.

Profesor Hunter přiznává, že by ho nikdy nenapadlo, že bude mít fotbalové mistrovství Evropy takhle velký dopad.

„Paradoxně nám to může pro příštích šest měsíců usnadnit situaci,“ myslí si, s odkazem na počet lidí, kteří kvůli Euru nabyli imunity.

Představa kolektivní imunity je zatím daleko

K menšímu počtu nových případů dále může přispívat i teplé počasí, zejména vlna veder, za které se viry méně šíří, navíc jsou lidé v létě více venku. Jak však uvedl profesor Iain Buchan z Liverpoolské univerzity, ve hře je nejspíš více faktorů.

Karanténa pro naočkované je hloupost, apeluje bývalý britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

„Množství očkovaných a těch, kteří získali imunitu spolu s dobrým počasím, které vylákalo lidi ven, pomohlo Spojenému království.“

Současně ale varoval, že to neplatí všude. „Je tu řada komunit, zejména ve znevýhodněných oblastech, kde má proces očkování před sebou ještě dlouhou cestu.“

Navíc stále zůstává otázkou, zda se už Británie blíží hranici, kdy dosáhla kolektivní imunity.

I když obě dávky vakcíny dostalo už 70 procent dospělých Britů, skoro polovina populace nemá dokončené očkování. Přičemž je nutno podotknout, že pouze jedna dávka před nákazou variantou delta tolik nechrání. A nenaočkované jsou miliony mladých lidí.

Britský statistický úřad odhaduje, že protilátky má 92 procent dospělých Angličanů. Jak ale dodává list The Guardian, pozitivní test na protilátky automaticky neznamená imunitu.

Podíl naočkovaných, kdy je dosaženo kolektivní imunity, také závisí na nakažlivosti nemoci. Delta varianta se snáze přenáší, takže je potřeba zabránit 85 procentům přenosů, což je cíl, který je zatím daleko.

Někteří experti dokonce hovoří, že bude potřeba dosáhnout proočkovanosti 92 až 95 procent.

Hospitalizací přibývá, ale nemocnice to zvládají

Narůstá navíc počet lidí, kteří zemřeli do 28 dní od pozitivního testu na covid. V úterý jich bylo 131 a za posledních sedm dní 480, což je o 138 více než o týden dříve. To představuje nárůst o 40 procent.

Roste také počet hospitalizací, nicméně poslední dostupné údaje z vládních stránek pocházejí z 22. července, kdy nemocnice hlásily denní přírůstek 945 pacientů s covidem na celkových asi šest tisíc.

Pro porovnání, na vrcholku lednové vlny leželo na nemocničních lůžkách asi 39 tisíc lidí s covidem.

V Británii bylo k 27. červenci 2021 evidováno 5 746 526 případů nákazy. Zemřelo 129 303 nakažených.

Výběr článků

Načítám