Hlavní obsah

Začal platit zákaz cest na Zanzibar. Cestovní kanceláře hledají alternativy

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví po projednání vládou zakázalo od pátku kvůli novým mutacím koronaviru cesty občanů ČR až na neodkladné výjimky do několika zemí v Africe a v Jižní Americe. Týká se to také tanzanského Zanzibaru, na kterém mají české cestovní kanceláře množství klientů. Pro ty, kteří měli odjet v následujících týdnech, hledají alternativy.

Foto: Profimedia.cz

Na Zanzibar utíkalo v uplynulých týdnech množství Čechů.

Článek

Opatření, které platí s okamžitou platností do 11. dubna, reaguje na hrozbu brazilské a jihoafrické mutace koronaviru, uvedl v tiskové zprávě Úřad vlády. Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek potvrdilo první výskyt agresivnější a možná i odolnější jihoafrické mutace na českém území.

Češi tak nesmějí cestovat do Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, Zambie a Zimbabwe.

Česko nebude cesty do Zanzibaru či Brazílie odpírat, po návratu ale hrozí sankce

Domácí

Vzhledem k celosvětovým omezením v cestování Češi podle cestovních kanceláří vyhledávají pro dovolenou relativně přístupné teplé přímořské oblasti. Mezi žádané destinace patří i ostrov Zanzibar u východního pobřeží Afriky.

Jak už Právo upozornilo, tamní úřady od návštěvníků vyžadují pouze test při příletu a na místě samém jsou v praxi uplatňována jen minimální protiepidemická opatření. Test na koronavirus se však provádí také při odletu, protože ho vyžadují letecké společnosti.

Foto: Právo

Češi od pátku nesmějí vycestovat do několika afrických států.

V této chvíli jsou na ostrově přinejmenším dvě stovky českých turistů a stovky dalších se tam v blízkých dnech chystaly, ať už prostřednictvím cestovní kanceláře, anebo po vlastní ose. Podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové spojují čeští cestovatelé výjezd na Zanzibar s cestou na safari do Tanzanie.

V Británii pokuta i vězení

Vzhledem k tomu, že z Prahy na Zanzibar není přímé letecké spojení, cestuje se z Prahy většinou s přestupem v Istanbulu nebo v katarském Dauhá. V nabídce jsou ale i odlety z Vídně a dalších míst, takže se nedá důsledně dohlédnout na to, že někdo zákaz neporuší.

Přehledně: Co se od pátku mění

Koronavirus

V Evropě je rozdílný přístup k těm, kteří se ze zemí na tzv. červeném seznamu vracejí. U nás je to povinnost oznámit pobyt v cizině na hygieně a pětidenní samoizolace, kterou však nikdo efektivně nekontroluje, s následným PCR testem.

Například Británie vycestování nezakazuje, ale důrazně ho nedoporučuje. Z tzv. červených zemí do ní pak mohou vstoupit pouze britští občané a držitelé povolení k trvalému pobytu. Všichni musejí do kontrolované desetidenní karantény v hotelech k tomu určených, po níž následuje PCR test. Náklady na karanténu hradí ten, komu je uložena.

Její porušení se trestá pokutou až 10 tisíc liber (300 tisíc Kč) a za zatajení pobytu v rizikové zemi může být viník potrestán až desetiletým vězením.

Jiný zájezd nebo vrácené peníze

Cestovní kanceláře vládní zákaz zaskočil. Klientům se snaží nově zapovězený Zanzibar nahradit. „Zákazníkům, kteří mají u nás zaplacený zájezd na Zanzibar, nabídneme dovolenou ve Spojených arabských emirátech. Novinkou je tamní emirát Rás al-Chajma (Ras al-Khaimah), kam budeme létat přímým charterovým letem z Prahy. Pokud některý zákazník nebude s nabídkou souhlasit, vrátíme mu peníze,“ řekl Právu tiskový mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

Podle něho má nyní cestovka na Zanzibaru několik desítek zákazníků, kteří svou dovolenou dokončí podle plánu.

Zavlečeme si ze Zanzibaru agresivní virus?

Domácí

Asi pět desítek zákazníků má na Zanzibaru CK Čedok a dalších 250 se tam podle mluvčí cestovky Evy Němečkové chystalo odletět v březnu. Také Čedok jim nabídne náhradní destinaci, případně jinou kompenzaci. Cestovka má podle Němečkové na Zanzibaru zaplacené zálohy za ubytování a zaplacené má i letenky. Vzniklá škoda tak činí deset milionů korun.

Cestovkám vadí, že vláda vydala nařízení, které je poškodí, ale neřekla, jak bude vzniklé ztráty kompenzovat. „Nelze k různým oborům přistupovat odlišně, nelze některé podnikatelské obory dotovat a podporovat a jiné ignorovat,“ řekla Němečková.

Dovolená v Dubaji v době covidové? Závan normálního života

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám