Hlavní obsah

Dovolená v Dubaji v době covidové? Závan normálního života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice překypují životem, restaurace i obchody jsou otevřené. Prakticky jediným viditelným aspektem, který v Dubaji naznačuje, že ve světě stále probíhá pandemie, jsou lidé v rouškách na každém kroku. Jinak je návštěva velkoměsta stejnojmenného arabského emirátu závanem starých časů a normálního života. Není divu, že do Dubaje nyní mnoho lidí utíká.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť Dubai Marina

Článek

Vystupujeme na letišti v Rás al-Chajma, arabském emirátu, který občas slouží jako vstupní brána do Dubaje. Čekají nás druhé testy na covid – ty první je nutné podstoupit ještě před odletem z Česka.

Byrokracie je trochu ubíjející, před cestou jsme totiž vyplňovali i dva příletové formuláře, které ve výsledku ani nikdo nechtěl vidět. Navzdory obrazu, že Spojené arabské emiráty jsou při potlačování covidu precizní a důsledné, je organizace v Rás al-Chajmá poněkud chaotická.

Autobus nás od letadla odveze do jakéhosi hangáru, kde se začne tvořit fronta na testování po příletu. Nikdo ji však neorganizuje, lidé se na sebe mačkají a o rozestupech nemůže být vůbec řeč. Asi pět zaměstnanců letiště si postupně předává naše pasy, potvrzení o PCR testu mizí po letmém nakouknutí v krabici se stohem dalších.

V Evropě lidé trčí doma. Dubaj si nezoufá a chová se pružně podle čísel

Koronavirus

O desítky minut později dostáváme zkumavky se svým jménem a pokračujeme za paraván, kde výtěry provádí jediný člověk. Asi za odměnu, že jsme si hodinovou frontu vystáli, dostáváme na pas samolepku se smajlíkem.

Taková zkušenost může leckoho od cesty do zahraničí odradit. Ale na letišti přímo v Dubaji testování podle všeho probíhá rychleji a organizovaněji. Vyplatí se proto letět napřímo.

Výsledky testů se dozvíte jen v případě pozitivního nálezu a samozřejmě ne hned. V den příletu je proto nutná izolace v hotelu, ne nutně však pouze na pokoji. Pokud letíte do Dubaje s cestovní kanceláří, úřady řeší pozitivní výsledky přes ni. A ve výjimečných případech se prý ozvou i s několikadenním zpožděním.

Druhý den pobytu však lidem končí povinnost samoizolace a mohou se tak volně pohybovat po městě.

Turistů je méně

Samotná Dubaj v době pandemie působí jako balzám na duši. Obzvlášť, pokud vám chybí stravování v restauracích nebo nakupování všeho druhu. Striktně se dodržuje nošení roušek i venku na ulici, což ve skoro třicetistupňovém vedru není nic moc, ale všichni se nařízení přizpůsobili.

Jen velmi výjimečně zahlédneme někoho, kdo má roušku pod nosem nebo ji, třeba při běhu, nemá vůbec.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled na mrakodrap Burdž Chalífa z nádvoří hotelu Palace Downtown

Navštívit Dubaj během pandemie se vyplatí samozřejmě i z důvodu, že zde není tolik turistů jako normálně. Je to velmi cítit, snad vyjma tradičních výletních cílů. Na vrcholu mrakodrapu Burdž Chalífa je stále tlačenice kvůli fotkám u oken s výhledem na město, stejně tak bývá docela nával při představení dubajské zpívající fontány. U ní se ale na rozestupy striktně dbá, jejich dodržování hlídá ostraha.

Méně lidí pocítíte při návštěvě Dubaje zejména v restauracích, které aktuálně operují s velmi sníženou kapacitou. Bary a hospody musejí být zavřené úplně, zrušená je také živá hudba a podobná zábava v podnicích.

Vyžití je v Dubaji přesto hodně a způsobů, jak se vyhnout davům lidí, rovněž. Zkusit můžete třeba jízdu na vodních skútrech kolem ikonického Burdž al-Arabu, nebo nejdelší městskou ziplinu na světě, po které prosvištíte mezi mrakodrapy lukrativní čtvrti Dubai Marina. Není to levný zážitek, ale v paměti vám utkví ještě dlouho.

Prakticky žádné turisty přes den nepotkáte ani v historické části Dubaje, čtvrti Al Fahida. Ožívá až po setmění.

Foto: Profimedia.cz

V historické čtvrti Al Fahida ve staré části Dubaje nepotkáte přes den takřka živáčka.

Pokud budete chtít využít alternativních způsobů dopravy, tak místo nadzemky, která město sice šikovně spojuje, ale je stále narvaná k prasknutí, zvolte taxi. Stačí je odmávnout na ulici, ceny jsou velmi příznivé – přes 30 kilometrů napříč celým městem ujedete za zhruba 500 korun. V době koronaviru jde navíc o bezpečnější dopravní prostředek, než je metro.

Češi cestují i v době pandemie. Neodrazuje je omezený výběr destinací ani testy

Koronavirus

Pobyt v Dubaji kazí jen trochu stresu ohledně PCR testů před zpáteční cestou. Na ně se vyplatí vyrazit hned z rána třeba dva dny před odletem, aby stihl výsledek dorazit včas.

V nemocnicích cizince běžně přijímají, vše bez objednání — stačí vyplnit formulář a za test zaplatit asi 900 korun. Nutné je před návratem vyplnit také příjezdový formulář pro českou hygienu, který vygeneruje QR kód. Ten kontrolují jak na letišti v emirátech, tak v Praze.

Spojené arabské emiráty, které mají takřka stejný počet obyvatel jako Česká republika, evidují podle serveru Worldometers od počátku pandemie nějakých 375 tisíc případů covidu.

V Dubaji se sice denní přírůstky v posledních týdnech díky benevolentnímu přístupu k turistům lehce zvyšují, přesto jde stále o destinaci, které se daří mít nákazu pod kontrolou, a kde mohou lidé na chvíli rozčeřit koronavirovou pěnu dní.

Dubaj a testy na covid
V rámci dovolené v Dubaji je aktuálně nutné podstoupit celkem čtyři testy. Jeden PCR test před odletem, nesmí být starší než 72 hodin. Druhý zdarma dělají na letišti po příletu do destinace. Aktuální cestovatelský semafor českého ministerstva zahraničí pak ukládá povinnost nechat si udělat PCR test ještě před návratem do Česka. Jelikož se Spojené arabské emiráty aktuálně řadí do kategorie vysoce rizikových zemí, mají lidé po návratu povinnost podstoupit pětidenní karanténu, a poté další PCR test. Po dobu 10 dnů musejí také všude mimo domov nosit ideálně respirátor či jednorázovou chirurgickou roušku.
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Reklama

Výběr článků

Načítám