Hlavní obsah

Víkendové testování 1,5 milionu Slováků odhalilo skoro 10 tisíc nakažených

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

O víkendu probíhá ve 45 okresech na Slovensku druhé kolo plošného testování na covid-19 antigenními testy. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď oznámil, že do nedělního poledne bylo testováno 1 556 100 lidí, 9783 (cca 0,6 procenta) jich bylo pozitivních.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Druhé kolo plošného testování probíhá na téměř 3000 odběrných místech a akci zabezpečuje 20 tisíc lidí, zdravotníků, příslušníků armády a policie.

Pilotní testování antigenními testy se uskutečnilo 23. až 25. října ve čtyřech severních okresech, první kolo plošného testování na celém Slovensku se pak odehrálo ve dnech 31. října a 1. listopadu. Prvního kola se zúčastnilo 3,6 milionu lidí.

Druhé kolo plošného testování bylo nařízené v okresech, kde byl poměr pozitivně testovaných nad 0,7 procenta.

Krádež testů

Ministr obrany informoval, že v noci ze soboty na neděli bylo vykradeno odběrné místo v severoslovenském městě Tvrdošín. „Pachatel odcizil 750 antigenních testů, 20 overalů, 20 respirátorů a 350 rukavic,“ řekl Naď.

Problémy kolem plošného testování na Slovensku: Smrt při čekání na odběr, opilý lékař

Koronavirus

Ministr zdůraznil, že k certifikátům, které se vydávají testovaným osobám, se pachatel nedostal, protože byly uloženy v jiné místnosti. „Věřím, že pachatel bude vypátrán a dostane zasloužený trest, který se v čase nouzového stavu výrazně zvyšuje,“ dodal Naď.

Na Slovensku zaznamenali v sobotu pomocí PCR testů 1828 nových případů covidu-19. V nemocnicích je 1453 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 119 na JIP a 110 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno pomocí PCR testů 75 495 lidí a od začátku pandemie v zemi zemřelo 351 lidí.

Plošné testování v ČR je už pasé

Koronavirus

Případy zachycené při plošném testování se do oficiální statistiky nedostanou, tam se počítají jen pozitivně testovaní pomocí PCR testů. Nakažení odhalení v rámci plošného testování však musí rovněž dodržet domácí karanténu a platí pro ně zákaz vycházení.

Slovenská vláda si od testování slibuje, že nakažení nebudou covid-19 dál rozšiřovat. Kabinet se odvolává na dobré výsledky ve čtyřech okresech na Oravě a v Bardejově, kde před dvěma týdny proběhlo pilotní testování antigenními testy - počet nakažených se tam rapidně snížil. Před dvěma týdny byl právě v těchto okresech poměr nakažených nejvyšší v celé zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám