Hlavní obsah

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve většině anglických regionů se od února skoro nikdo nenakazil koronavirem. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE). První dávku vakcíny totiž v této části Spojeného království obdrželo už 94 procent dospělých nad 50 let. V pondělí se Britové dočkali další vlny rozvolnění tvrdých opatření.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Britové rozvolnili

Článek

Míra infekce na území Anglie je v posledních týdnech tak nízko, že PHE ve své pravidelně publikované statistice označilo 4 307 okresů, ve kterých žije asi 34,5 milionů lidí, za naprosto „bezcovidové”.

Ve skutečnosti v nich nějaké případy jsou, je jich ale tak málo, že informace statistici v rámci ochrany citlivých údajů nesdílí. V 1 091 okresech není pak od konce února zaznamenán ani jeden pozitivní případ.

Aktuálně testy za poslední týden v Anglii odhalují 2117 nových případů nákazy denně. Pro představu, začátkem ledna to bylo okolo 50 tisíc, v únoru okolo 18 tisíc.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

Hlavním důvodem poklesu nakažených je podle odborníků rychlé tempo očkování populace, které se Spojenému království daří zatím držet. Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo už přes 32 milionů Britů. Konkrétně v Anglii je částečně ochráněno 94 procent dospělých ve věku 50 let a více.

Pondělí ve znaku piva na zahrádce

Podle britských médií tento pozitivní trend ještě zvýší tlak na premiéra Borise Johnsona, aby více rozvolnil současná protiepidemická opatření.

Velká Británie začíná očkovat čtyřicátníky

Koronavirus

V pondělí otevřely po celé Anglii své dveře zákazníkům obchody a venkovní hospůdky a restaurace. Nově se mohou lidé osvěžit alkoholickým nápojem (doteď si k němu museli objednat velké jídlo). Venku se nově může setkat maximálně šest lidí nebo dvě domácnosti. Zákaz vycházení po 22. hodině však skončil.

I přesto, že je na tom Británie dobře, nepředpokládá se, že by Johnson volání po rychlejším rozvolnění vyslyšel. Na začátku března předem upozorňoval, že plán na návrat k normálnímu životu bude „opatrný, ale nevratný”.

Reklama

Výběr článků

Načítám