Hlavní obsah

Výrobce obleků Blažek věří v záchranu

Právo, Tomáš Volf

Lidé už rok sedí víc doma a o módu se tolik nezajímají. Silně to v koronavirové době pocítila i oděvní firma Blažek Praha. Koncem loňska zamířila na vlastní návrh do insolvence. Nyní podle jejího majitele Ladislava Blažka směřuje k ozdravení a záchraně. Právu řekl, že podnik nepropouští, ani nedošlo k přerušení provozu.

Foto: Ilja Hubálek

Ladislav Blažek

Článek

Do potíží a insolvence se nyní dostaly další firmy z módní branže, Kara a Pietro Filipi. Nechci, abyste přímo komentoval konkurenci, ale dopad koronaviru a zavřených obchodů byl asi podobný. Obleky a kožené bundy se přes internet nekupují?

Módní maloobchod patří celosvětově mezi nejvíce zasažená odvětví. Potřeby zákazníků se s ohledem na zavřenou ekonomiku radikálně změnily. Lidé již rok sedí doma a o módu se příliš nezajímají. Důsledkem je snížení poptávky po společenském a formálním oblečení. Prodeje smart casual (neformálně elegantní) módy v našem e-shopu rostou, ale zdaleka nemůžou nahradit několikasetmilionový výpadek tržeb, který utrpěla síť našich značkových obchodů v loňském roce.

Bohužel žádný online prodej nemůže zprostředkovat zážitek z nakupování v kamenném obchodě. Zákazníci si chtějí osahat kvalitní italské látky, ze kterých šijeme, vyzkoušet různé kombinace nebo využít úprav v krejčovském koutku na prodejně, na které mohou počkat v klidové zóně při sklence Prosecca.

Co s tím chcete dělat?

Snažím se podnik, který jsem založil jako student na zelené louce a který právě vstupuje do čtvrté dekády své existence, přivést opět k prosperitě. Blažek je velmi oblíbená značka, tak je rozhodně za co bojovat. V září nás druhá vlna pandemie srazila na kolena. Finanční rezervy jsme již vyčerpali v průběhu jarního lockdownu a právě jsme nenávratně přicházeli o celou podzimní prodejní sezonu. Ta je pro náš hospodářský výsledek klíčová, prodeje v tomto ročním období jsou vždy nejsilnější. V tu chvíli bylo zřejmé, že restart závodu prostým dalším provozem nebude proveditelný.

Oděvní firma Blažek na sebe podala návrh na insolvenci

Ekonomika

Vypracovali jsme reorganizační plán a začali jsme vyjednávat s našimi věřiteli. Díky nadstandartní výši uspokojení v řádu nižších desítek procent a dlouhodobým obchodním vztahům jsme podporu nadpoloviční většiny všech věřitelů v čele s Komerční bankou získali, 12. ledna nám reorganizaci povolil insolvenční soud. Naprosto klíčové je, že nedošlo k přerušení provozu ani k propouštění zaměstnanců.

V čem by reorganizace měla spočívat, počítáte s nějakým zeštíhlením, rušením části prodejen a s tím souvisejícím propouštěním?

Nápravných opatření, která jsme již začali realizovat, je hodně. K nejvýznamnějším patří zavření vybraných poboček, vyjednání nových nájemních podmínek u poboček, kde chceme pokračovat v provozu. A rozhodně v našich kolekcích dáme více prostoru volnočasovému oblečení. Mám kolem sebe zkušený a kompetentní tým, a proto věřím, že se nám podaří úhradu dohodnuté části našich závazků splnit a podnik zachránit.

Jaké výše zhruba dosahují závazky vůči věřitelům?

Závazky se pohybují ve výši pod 90 milionů korun. Na základě znaleckého posudku, který jednoznačně označil reorganizaci za nejvýhodnější řešení pro naše věřitele, jsme se zavázali k částečné úhradě našich závazků z provozu podniku po dobu tří let. Konkrétně se jedná o částku 24 milionů, kterou budeme postupně vyplácet.

Výplata ani odstupné nebude, napsal Pietro Filipi všem propouštěným zaměstnancům

Ekonomika

Kolik máte zaměstnanců, co s nimi bude?

Celkem máme 115 zaměstnanců. Obchody musíme mít zavřené, tak personál je doma a čeká, až pomine lockdown. Po tuto dobu vyplácíme těmto zaměstnancům 100 procent průměrné mzdy v souladu s podmínkami programu Antivirus Plus.

Kreativní tým připravuje kolekci na podzim. Skupinu e-shopu jsme museli dokonce posílit. Naši řidiči a skladníci objíždějí zavřené prodejny a zboží prodané na e-shopu přesouvají do skladu, kde se kompletuje před odesláním. Ekonomický tým pracuje na provedení reorganizačního plánu a všichni netrpělivě očekáváme konec vládních opatření a otevření našich obchodů.

Deník E15 napsal, že reorganizaci může komplikovat spor s čínskou firmou, která se přihlásila jako váš údajný subdodavatel zakázky armádních uniforem, zhacené před lety…

Jejich jednání považujeme za účelové a není to pro reorganizační proces relevantní. Údajná pohledávka neexistuje. Navíc se firma proti rozhodnutí soudu o povolení reorganizace neodvolala. Toto rozhodnutí tedy nabylo právní moci a je v této fázi řízení definitivní.

Trutnovská Kara je v úpadku

Ekonomika

Oděvní firmy často vyrábějí v Asii, kde je levnější práce. Jak je to s obleky nebo dalším sortimentem firmy Blažek?

Naší DNA je originální český design, který vytváří vlastní kreativní tým. Látky nakupujeme téměř výhradně v Itálii a výroba probíhá převážně na Slovensku. Vyrábíme menší série a velmi dbáme na kvalitu krejčovského zpracování. Proto vše probíhá v Evropě pod naší neustálou kontrolou. V současné nejisté době nám to dává výhodu, můžeme plánovat výrobu jen na několik týdnů dopředu v závislosti na momentální situaci na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám