Hlavní obsah

Vláda vytvořila systém, ve kterém se nikdo nevyzná, tvrdí Svaz obchodu

Vláda podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) znovu vytvořila svými nařízeními obrovský zmatek. Místo, aby nechala otevřené malé prodejny, vytvořila nový systém, ve kterém se nikdo nevyzná. V reakci na nová vládní opatření v souvislosti se změnou stupně rizika protiepidemického systému (PES) na nejpřísnější pátý stupeň to řekl prezident svazu Tomáš Prouza.

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky (SOCR ČR) Tomáš Prouza

Článek

Pátý stupeň pohotovosti začne platit od neděle 27. prosince. Obchody budou moci prodávat jen základní potřeby. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se dá jednoduše říct, že v hypermarketech a supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech. Například elektroniku, hračky nebo oblečení. Fungovat budou moci dále lékárny, optiky, drogerie, květinářství či galanterie.

Vleky se musí zastavit. Horší nadílku jsme dostat nemohli, reagují provozovatelé

Domácí

Ministři podle Prouzy přitom opakovaně potvrzovali, že malé obchody nikdy nebyly zdroji nákazy. Kvůli novým opatřením podle něj navíc vláda nažene přes vánoční svátky do práce desítky tisíc lidí, kteří budou přestavovat obchody. „A to vše úplně zbytečně. Nebo nám chce opravdu (premiér) Andrej Babiš s vážnou tváří tvrdit, že lidé onemocní při nákupu nové zimní bundy nebo bot na běhání?“ uvedl Prouza.

Většina obchodů bude muset zavřít nejméně do 10. ledna

Koronavirus

Společnost Tesco ve velkých prodejnách plochu se sortimentem, který nebude možné prodávat, přehradí páskou. Podle mluvčího firmy Václava Koukolíčka obdobné opatření platí na Slovensku, mají s ním tak už zkušenost. Část zaměstnanců bude podle Koukolíčka muset mezi svátky přijít do práce, ale prodejny by se i tak připravovaly na otevření po vánočních svátcích. Nové vládní nařízení poznamená podle něho výrazně povánoční výprodeje, které se týkají právě zboží, které nebude moci být nabízeno. Zřejmě se tedy podle něj tradiční slevové akce posunou na dobu, kdy to bude možné.

ON-LINE: Česko má 11 tisíc nakažených za den, bude zpřísňovat

Koronavirus

Hypermarkety Globus podle své mluvčí Lutfii Volfové zapečetí a pro přehlednost označí regály se zbožím, které nebude možné prodávat. "Domníváme se, že výběr potřebného zboží není zcela jasný. Podle všeho by se zákaz prodeje měl totiž vztahovat i například na psací potřeby, papíry, obálky, tužky a řadu dalšího zboží,“ uvedla Volfová. Rovněž Globus povánoční výprodeje textilu, obuvi a dalšího sortimentu odsune.

Vakcínu proti nové mutaci zvládneme připravit do šesti týdnů, řekl šéf BioNTechu

Koronavirus

Kaufland prodejní plochu se sortimentem, který se nebude moci prodávat, vymezí páskou. Zboží nebude možné prodávat ani přes pokladní systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám