Hlavní obsah

Vláda schválila Hamáčkův registr covidových hříšníků

Praha

Vláda v pondělí schválila novelu, díky které by mohli policisté získat přehled o tom, kdo opakovaně porušuje vládní nařízení proti šíření covidu-19. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Podle novely by také mohl být v případě opakovaného porušování vládních opatření firmám a podnikatelům uložen i zákaz činnosti na jeden rok.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu

Článek

Úpravy a vyšší postihy se týkají jen porušování krizových opatření nařízených vládou, tedy například zákazu provozování služeb nebo pohybu. Netýká se naopak například nošení roušek.

Správní orgán i policisté mají díky registru dostat možnost zohlednit, jestli je přestupek krizového opatření páchán opakovaně, a tomu přizpůsobit výši i druh sankce.

Není to šikana, ti lidé ohrožují ostatní, hájí Hamáček chystaný registr hříšníků

Domácí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před jednáním vlády řekl, že novela krizového a přestupkového zákona má odstranit komplikace při vymáhání pravidel. „Nevytváří se žádný nový registr, jen se do něj dosud nezapisovaly přestupky proti krizovému zákonu,” vysvětlil.

Přestupky stejného člověka mohou řešit orgány na různých místech a nemají přehled, zda se jich nedopouští opakovaně. Kromě evidence přestupků proti krizovým opatřením by měla novela zavést i povinnost informovat o výsledku správního řízení bez zbytečného odkladu ohlašovatele přestupku, tedy nejčastěji policii nebo obecní policii.

Hamáček chce lidi místo zpřísňování motivovat, přitom chystá registr hříšníků

Krimi

Přestupek je pak podle návrhu spáchán opakovaně v případě, kdy od předchozího pravomocného rozhodnutí u stejného přestupku do spáchání dalšího neuplynulo 12 měsíců.

Fyzickým osobám by nově mohla být za opakované porušení nařízení uložena pokuta až 30 tisíc korun, firmám a podnikatelům až čtyři miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám