Hlavní obsah

Ve hře je i rakouský model. Ale zřejmě by byl nutný nouzový stav, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Mezi opatřeními proti covidu-19, která zvažuje český kabinet, je i zavedení tzv. rakouského modelu, tedy lockdownu pro neočkované. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by byl ale v takovém případě zřejmě opět potřeba nouzový stav, je to prý názor legislativců. Babiš to řekl po pondělním jednání vlády.

Záznam: TK po jednání vlády 15.11.2021Video: ČTK

 
Článek

„Názor legislativců je, že bychom (nouzový stav) zřejmě potřebovali. Vyřešit to mají legislativci do čtvrtka,” řekl premiér.

Rakouský model totiž počítá s tím, že by neočkovaní, kteří neprodělali covid, měli omezený pohyb.

Vláda se neshodla na zpřísnění opatření, poradí se o třech variantách

Domácí

Epidemie v Česku sílí. Ve všední den přibývá denně přes 10 tisíc nově nakažených, minulé úterý jich bylo 14 557. V nemocnicích je 3803 nakažených, z toho 572 ve vážném stavu.

Kabinet v pondělí jednal tři hodiny o zpřísnění opatření v době zhoršující se epidemické situace. Čekalo se, že schválí, že už by k potvrzení bezinfekčnosti - jež je potřeba do restaurace či na kulturní akce - už nestačily antigenní testy, ale lidé, kteří nejsou naočkovaní či covid neprodělali, by museli mít dražší PCR test.

Nakonec se vláda na opatřeních neshodla, vrátí se k nim ale ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že ve hře jsou celkově tři varianty. Kromě tzv. rakouského modelu a uznávání jen PCR testů zmínil i bavorský model. Ten počítá s tím, že by neočkovaní neměli omezený volný pohyb, jako potvrzení o bezinfekčnosti by ale platilo pouze očkování či prodělání koronaviru.

Výběr článků

Načítám