Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o zpřísnění opatření

– Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve středu mimořádně sešel kvůli koronavirové epidemii. Ministři řešili zpřísnění opatření. Brífink po jednání je naplánovaný na 15:30 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

TK po mimořádném jednání vlády 20.10.2021Video: ČTK

 
Článek

Resort zdravotnictví navrhl, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce rovněž obnovit povinné nošení respirátorů v zaměstnání.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) také chce, aby školáci nad 12 let nosili roušky i při výuce. Dotknout by se to mělo ale pouze krajů, kde je epidemie covidu nejhorší.

Kromě toho navrhuje ukončit i hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami. Určitě to budou děti do 12 let, zřejmě i lidé se zahájeným očkováním.

Epidemie sílí. Vláda se chystá zpřísňovat opatření

Domácí

Naopak mírnější by mohly být podmínky pro karanténu po kontaktu s nakaženým. Po týdnu ji bude zřejmě možné ukončit negativním testem.

Počty nově nakažených v posledních dnech výrazně stoupají. Za úterý přibylo 3246 nově nakažených, což je více než dvojnásobek oproti minulému týdnu.

Ceny energií

Ministři se zabývali ve středu také rostoucími cenami energií. Kabinet projednal novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která by měla od příštího roku snížit daň u elektřiny a plynu na nulu.

Vláda odsouhlasila odpuštění DPH na energie

Ekonomika

Spolu s tím řešil i nařízení, na jehož základě domácnostem s průměrnou spotřebou do tří megawatthodin bude odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, jde o částku maximálně 1500 korun za rok. Kroky souvisí s výrazným nárůstem cen energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám