Hlavní obsah

Vídeň pod lockdownem: Apatie, přizpůsobení, nápor na boxy

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá matka s capartem přivázaným na hrudi má pro novou přísnou rakouskou uzávěru jediné slovo: Blöd (hloupost). Žena, která si nepřála uvést jméno, se očkovat nechce, ale nakonec kvůli drakonickým pravidlům ustoupila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vídeň pod lockdownemVideo: Reuters

 
Článek

„Jinak nemohu pracovat. Mám také domluvené návštěvy u lékaře kvůli své malé,“ svěřuje se reportérovi listu The Daily Telegraph ve frontě před jedním vídeňským očkovacím boxem.

Mezitím se objevily obavy, že nová pravidla již zasáhla ekonomiku. Tradiční místní kavárnu ze třicátých let minulého století lockdown silně poznamenal. „Přišlo o třetinu méně hostů než obvykle,“ přiznává číšník oblečený jako ze žurnálu.

Rakousko může ještě přitvrdit, lockdown pro neočkované je jen první krok

Evropa

A ve vídeňské zoologické zahradě Schönbrunn se naskytl vzácný pohled: žádné fronty u brány. Kolem výběhu slonů a bazénu tučňáků, zpravidla obsypaných rodinami a turisty, cestičky zejí prázdnotou.

Došly vakcíny

Podle nových omezení mohou neočkovaní lidé opustit své domovy pouze z nezbytných důvodů, zatímco plně očkovaní se smějí pohybovat jako obvykle. Na dodržování pravidel dohlížejí policisté namátkovými kontrolami, avšak v ulicích se jich pohybuje málo.

Eric Sturmhoevel říká, že se pokusil vzít dvanáctiletého syna do místního centra na první vakcínu, avšak zájem byl tak velký, že během čekání došly vakcíny. Dvě patnáctileté dívky se rozhodly nechat se očkovat, přestože jejich rodiče a prarodiče jsou neočkovaní a jejich rozhodnutí neschvalují.

Vídeňský nevěstinec klienty očkuje, odměnou je půlhodinka zdarma

Evropa

„Je to naše volba,“ říká Sarah, jedna z nich. Na injekci čekala půl hodiny. „Dělám to pro svou svobodu,“ dodává.

„Opravdu si myslíte, že neočkovaní zůstávají doma?“ ptá se skepticky Jasmin Schisterová, prodavačka ve veganském obchodě. „Při poslední výluce byla všude policie. Tentokrát jsem ji neviděla.“

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Fronta na očkování před vídeňským císařským palácem.

Reklama

Výběr článků

Načítám